Current Affairs MCQ 3rd July 2020

0
168
current affairs 3rd July 2020

Current Affairs For 3rd July 2020:

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD etc.

01.According to a recent survey conducted by United States-based news agency Associated Press (AP), Which of the following country is taking draconian measures to slash birth rates among Uighurs and other minorities?
A.North Korea
B.China
C.Japan
D.Syria

Answer: B.

Explanation: The Chinese government is taking draconian measures to slash birth rates among Uighurs and other minorities as part of a sweeping campaign to curb its Muslim population.This was found in an investigation conducted by the United States-based news agency Associated Press (AP).

02. Ladakh pays homage to Chhewang Rinchen on his 23rd Death Anniversary. Rinchen was a/an _______.
A.Social worker
B.Teacher
C.Scientist
D. Army Officer

Answer:D.

Explanation: Ladakh has remembered and paid homage to Col Chhewang Rinchen on his 23rd Death Anniversary.He was one of the six people to be decorated with Two Maha Veer Chakra awards.

03.Which of the following state government has launched ‘Har Ghar Jal’ as a part of the ”Jal Jeevan Mission” started by Prime Minister Narendra Modi?
A.Madhya Pradesh
B.Rajasthan
C.Uttar Pradesh
D.Himachal Pradesh

Answer:C.

Explanation: Uttar Pradesh chief minister Yogi Adityanath launched the ambitious piped water project ”Har Ghar Jal”that means water to every house for the Bundelkhand region.The 12 projects for which the foundation stone was laid by the Chief Minister are part of the ”Jal Jeevan Mission” Har Ghar Jal, started by Prime Minister Narendra Modi.
The first phase of the project which costs 2185 crores in the 3 districts of the Bundelkhand region will be covered.

04. Which of the following institutes has launched India’s first online B.Sc degree in programming and data science?
A.IIT Madras
B.IIT Delhi
C.IIT Bombay
D.IIT Kanpur

Answer:A.

Explanation: Indian Institute of Technology -Madras has launched the world’s first-ever online degree (B.Sc) and diploma courses in programming and data science. Union HRD minister Ramesh Pokhriyal Nishank launched the program through a webinar.

05. Who among the following has launched National Anti-Doping Agency’s first mobile app to provide information about prohibited substances and their inadvertent use?
A.Rajnath Singh
B.Jitendra Singh
C.Prahlad Singh Patel
D.Kiren Rijiju

Answer:D.

Explanation: Sports minister Kiren Rijiju unveiled National Anti-Doping Agency’s first mobile app to provide information about prohibited substances and their inadvertent use.The initiative is an important step towards dope-free sports.

The app aims to create a bridge between athletes and the NADA by providing easily accessible information on various aspects of sport, and most importantly about prohibited substances and their inadvertent use which may affect the career of athletes.

06. Which of the following state government has launched “Skill Connect Forum”?
A.Telangana
B.Karnataka
C.Assam
D.Tamil Nadu

Answer: B.

Explanation: Karnataka government has launched a portal called “Skill Connect Forum”.The portal seeks to connect job seekers with employers on a common platform.It also provides job seekers information on available jobs.

07.Who among the following has taken over as the Chief Executive Officer  (CEO) of the Central Board of Films Certification (CBFC)?
A.Arvind Pandey
B. Manoj Desai
C.Ankur Pratap
D.Ravinder Bhakar

Answer:D.

Explanation: Shri Ravinder Bhakar, a 1999 batch officer of Indian Railway Stores Service (IRSS), has taken over as the Chief Executive Officer (CEO) of Central Board of Films Certification (CBFC). Prior to his appointment as CEO, CBFC, Mr. Bhakar was posted as the Secretary & Chief Public Relations Officer of Western Railways.

08. Recently, Carl Reiner passed away. He was a _______.
A.Social Worker
B.Footballer
C.Astronaut
D.Comedian

Answer:D.

Explanation:
Legendary comedian, Carl Reiner passed away.He had a run as a movie director with such films as “Oh, God!” (1977) and “The Jerk” (1979). He won several Emmys awards in writing and producing.

09. Who among of the following two Indians are awarded as “2020 Great Immigrants”?
A. Dr.Siddhartha Mukherjee, Prof Raj Chetty
B. Dr Pallavi Patel & Vanila Singh,
C. Vivek Murthy & Shiladitya Sengupta
D. Har Gobind Khorana & Amartya Sen

Answer:A.

Explanation: Pulitzer Prize-winning author and oncologist Siddhartha Mukherjee, and Professor of Economics at Harvard University Raj Chetty has been named by the Carnegie Corporation of New York as ‘2020 Great Immigrants’ honourees

10. Which of the following organization has been launched a scheme which name is”Accelerate Vigyan”
A.DRDO
B.ISRO
C.SERB & DST
D.ICDO

Answer:C.

Explanation: Department of Science and Technology’s (DST’s) Science and Engineering Research Board (SERB) has launched a scheme named ‘Accelerate Vigyan’ on 1st July 2020