Current Affairs For 19th & 20th November 2023

0
303

Hola! If you haven’t heard this quote yet, take a moment to read it here. Let it inspire you! “By reading about current affairs, you become an informed global citizen, ready to engage in meaningful conversations and contribute to positive change”

Q1. What does the inauguration of DAKSHIN signify during the Second Voice of Global South Summit?

  1. Unity and Progress: A Global Agenda
  2. Prosperity through Collaboration
  3. Together for Everyone’s Growth with Everyone’s Trust
  4. Sustainable Development for All

Ans:- 2)Prosperity through Collaboration

 

Q2. What central theme characterizes the Second Voice of Global South Summit?

  1. Unity and Progress: A Global Agenda
  2. Prosperity through Collaboration
  3. Together for Everyone’s Growth with Everyone’s Trust
  4. Sustainable Development for All

Ans:- 3)Together for Everyone’s Growth with Everyone’s Trust

 

Q3.How many sessions were organized in the Second Voice of Global South Summit?

  1. 5
  2. 7
  3. 10
  4. 12

Ans:- 3)10

 

Q4.What is the projected growth in India’s e-commerce exports according to Santosh Kumar Sarangi?

  1. $50 billion
  2. $100 billion
  3. $150 billion
  4. $200 billion

Ans:- 4)$200 billion

 

Q5. How many patents has the Indian patent office granted in the fiscal year 2023-24 until November 15?

  1. 20,000
  2. 30,525
  3. 41,010
  4. 50,500

Ans:- 3) 41,010

 

Q6.Which country gave second round of aid to Gaza Amidst Israel-Hamas Conflict

  1. India
  2. Australia
  3. Japan
  4. China

Ans:- 1) India

 

Q7.Who will confer the President’s Color Award to AFMC on December 1?

  1. Droupadi Murmu
  2. Narendra Modi
  3. Rajnath Singh
  4. Amit Shah

Ans:- 1)Droupadi Murmu

 

Q8.Which city has been ranked as the leader in women-led startups, according to recent statistics?

  1. Bengaluru
  2. Mumbai
  3. Delhi
  4. Hyderabad

Ans:- 1) Bengaluru

 

Q9.To whom was the 2022 Indira Gandhi Peace Prize presented?

  1. Environmental Activists
  2. COVID-19 Warriors
  3. Humanitarian Aid Organizations
  4. Education Reformers

Ans:- 2)COVID-19 Warriors

 

Q10.Who has been appointed as the Interim Chief Executive Officer at OpenAI?

  1. Mira Murati
  2. John Smith
  3. Sarah Johnson
  4. David Lee

Ans:- 1) Mira Murati