Current Affairs MCQ 2nd July 2020

0
413
current affairs 2nd July 2020

Current Affairs For 2nd July 2020:

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD etc.

01. India has signed an agreement for the development of Kholongchhu (Joint Venture) Hydroelectric The project with which of the following countries?
A.Myanmar
B.Nepal
C.Bhutan
D.Bangladesh

Answer:C

Explanation:The Concession Agreement for the 600 MegaWatt Kholongchhu (Joint Venture) Hydroelectric Project between Bhutan, Indian government, and Kholongchhu Hydro Energy Limited was signed in Thimphu. The 600 MW run-of-the-river project is located on the lower course of the Kholongchhu River inTrashiyangtse District in Eastern Bhutan.

02.Recently, the World Bank has approved a loan of ________ to improve the education system in 6 Indian states.
A. USD 100 million
B. USD 200 million
C. USD 500 million
D. USD 700 million

Answer:C.

Explanation:The World Bank has approved a USD 500 million (about Rs 3,700 crore) loan to improve the quality and governance of school education in six Indian states. These six states are: Himachal Pradesh, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, and Rajasthan.

03.National Fertilizers Limited (NFL)has launched five Mobile Soil Testing Labs for testing the soil samples at the doorstep of farmers free of cost. NFL is headquartered in _______.
A.Jaipur
B.Agra
C.Lucknow
D.Noida

Answer:D.

Explanation:National Fertilizers Limited- NFL has launched five Mobile Soil Testing Labs for testing the soil samples at the doorstep of farmers free of cost. It will give further boost to the Soil Testing facility in the country for promoting appropriate use of fertilizers.

04. What is the name given to the world’s largest convalescent plasma therapy project launched in Maharashtra?
A.Project Platina
B.Project Sankalp
C.Project Rakshak
D.Project Indra

Answer:A.

Explanation: In a notable pioneering exercise, Maharashtra Chief Minister Uddhav Thackeray has announced that his government will use Rs 16.65 crore to sponsor the execution of a convalescent plasma therapy-cum-trial project for treatment of critical COVID-19 patients. This project of therapy and trial is also being dubbed as the world’s largest project of its kind.

05.Recently, Who among thefollowing has announced hisresignation from All Parties Hurriyat Conference (G)?
A.Syed Ali Shah Geelani
B.Mehbooba Mufti
C.Shabir Shah
D.Farooq Abdullah

Answer:A.

Explanation:In Jammu and Kashmir, Syed Ali Shah Geelani has announced his resignation from All Parties Hurriyat Conference (G).
● He was elected as its lifetime chairman in 2003.
● He named Rawalpindi-based Abdullah Geelani as his successor amid speculation that he was doing ISI’s bidding.

06. Recently, Who among the following has been honored with the BET 2020 Humanitarian Award?
A.Rihanna
B.Beyonce
C.Shakira
D.Lady Gaga

Answer:B.

Explanation: Popstar Beyonce has been honored with the BET 2020 Humanitarian Award for her long-standing philanthropic work with her BeyGOOD Foundation, including her recent COVID-19 relief efforts such as#IDIDMYPART, a mobile testing initiative.

07. Recently, Mario Gomez announced his retirement. He was associated with which of the following sports?
A.Cricket
B.Basketball
C.Hockey
D.Football

Answer:D.

Explanation: Former Germany footballer Mario Gomez has announced his retirement from the sport. The German striker scored 31 goals in 78 appearances for the national team. He is considered as one of the best German forwards of his time.

08. Who among the following has been reappointed as Attorney General for India?
A.Mukul Rohatgi
B. K.K.Venugopal
C. Sharad Arvind Bobde
D.Dipak Misra

Answer:B.

Explanation:The President of India has reappointed Senior Advocate K.K. Venugopal as the Attorney General for India. The current tenure of K.K. Venugopal was up to 30th June2020, his tenure was extended for a period of one year effective from 1st July 2020 to 30th June 2021.

09. Who among the following has won the P.V. Sukhatme National Award in Statistics?
A.Arvind Pandey
B.Akhilesh Chandra Kulshreshtha
C.Rahul Jain
D.Both A and B

Answer:D.

Explanation:Former RBI Governor C. Rangarajan awarded ‘Prof. P. C. Mahalanobis National Award in Official Statistics’.Dr Arvind Pandey and Dr. Akhilesh Chandra Kulshreshtha jointly given Prof. P.V. Sukhatme National Award in Statistics.

10. Recently, which of the following two oil companies has been signed a joint venture for business in Bangladesh?
A.IOCL & BEXIMCO
B. Sinopec & BP
C. ExxonMobil & Total
D. Valero & Gazprom

Answer:A.

Explanation: Indian Oil Corporation and Beximco LPG have signed an agreement to form a 50:50 joint venture company for LPG business in Bangladesh. As per the business plan, the JVC will begin functioning by acquiring Beximco’s existing LPG assets, according to a statement issued by Beximco on Tuesday. The joint venture aims to set up a large LPG terminal at a deep-water port in Bangladesh, which will facilitate receipts of LPG, leading to a reduction in the costs of imports