Current Affairs MCQ 30th July 2020

0
76

Current Affairs For 29th July 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

01. World Hepatitis Day is observed every year on _______?.
A. 25 July
B. 26 July
C. 27 July
D. 28 July

Answer:D.

Explanation:The World Health Organization is observed on 28th July every year as “World Hepatitis Day”.
● The day is celebrated to enhance awareness of viral hepatitis, an inflammation of the liver that causes a
range of health problems, including liver cancer.
● This year’s theme is “Hepatitis-free future,” with a strong focus on preventing hepatitis B among mothers
and newborns.

02. Recently, Hichem Mechichi has been appointed as the Prime minister of ________.
A. Sudan
B. Tunisia
C. Algeria
D. Libya

Answer:B.

Explanation: Tunisia’s President Kais Saied appointed the Interior Minister, Hichem Mechichi, as the new Prime Minister for the
North African country.
● Mechichi will succeed Elyes Fakhfakh, who resigned last week over allegations of conflict of interest.
● Mechichi has been a counselor to President Saied, handling legal matters.

03. India recently handed over 10 diesel locomotives to which of the following countries?
A. Sri Lanka
B. Bangladesh
C. Maldives
D. Myanmar

Answer:B.

Explanation: India handed over 10 broad-gauge diesel locomotives to Bangladesh, strengthening the neighboring country’s
railway infrastructure.
● External Affairs Minister S Jaishankar flagged off the locomotives online in the presence of Railway Minister
Piyush Goyal and several dignitaries from across the border.
● Last week, the two sides marked a notable achievement in maritime connectivity with the first shipment of container cargo from Kolkata to Agartala in the landlocked northeastern region via Bangladesh’s Chattagram port.

04. Recently, Prime Minister Narendra Modi launched three state-of-the-art high Indian Council of Medical Research labs in________.
A. Chennai, Mumbai, and
Ahmedabad
B. New Delhi, Bhopal, and Noida
C. Mumbai, Agra, and Indore
D. Mumbai, Kolkata, and Noida

Answer:D.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi launched three state-of-the-art high Indian Council of Medical
Research labs in Mumbai, Kolkata, and Noida.
● They will boost the testing capacity by almost 10,000 daily tests in each of the three cities.
● At present, more than 5 lakh tests are being conducted in the country daily.

05.The Indian government has launched
its dedicated mobile-based
application _______ which will relay
weather forecasts and warnings for
multiple cities and locations?
A. MEGH
B. NABH
C. MAUSAM
D. GAGAN

Answer:C.

Explanation: India got its dedicated mobile-based application MAUSAM which will relay weather forecasts and warnings for
multiple cities and locations.
● Dr. Harsh Vardhan launched the app and a Knowledge Resource Centre Network (KRCN) on the occasion of
14th foundation day of MoES.
● The mobile-based application will provide weather forecasts, nowcasts and warnings for various cities and
locations.
● The app will provide information on current weather with temperature, humidity, wind speed and direction for
around 200 cities.

06.Who among the following launched the BIS-Care mobile app that can be used for checking the authenticity of ISI and hallmark quality certified products?
A. Prakash Javadekar
B. Ram Vilas Paswan
C. Ravi Shankar Prasad
D. Smriti Irani

Answer:B.

Explanation: Consumer Affairs Minister Ram Vilas Paswan launched a mobile app BIS-Care, which consumers can use for checking
the authenticity of ISI and hallmark quality certified products.
● The BIS is the national standards setting body in the country.
● The ISI mark is a standards-compliance mark for industrial products in India since 1955. Hallmark is quality certification for
gold jewellery.

07. Who among the following assumed charge as the
Commandant, Indian Naval Academy (INA)?
A. Harjinder Singh Jinda
B. Milind Mohan Mokashi
C. Ved Prakash Malik
D. MA Hampiholi

Answer:D.

Explanation:Vice Admiral MA Hampiholi, AVSM, NM assumed charge as the Commandant, Indian Naval Academy (INA).
● Vice Admiral Dinesh K Tripathi, AVSM, NM handed over charge as the Commandant, Indian Naval Academy (INA)
after a successful tenure of over 13 months.

08. Recently, John Saxon passed away. He was a famous ________.
A. Writer
B. Film maker
C. Actor
D. Cartoonist

Answer:C.

Explanation: American actor John Saxon, who starred opposite Bruce Lee in the classic film “Enter the Dragon,” has died at 83.
● Saxon was born Carmine Orrico in Brooklyn, New York, on August 5, 1936.
● According to IMDB, Saxon starred in nearly 200 movies and TV shows after his 1954 debut, with roles on detective
shows and horrors including “A Nightmare on Elm Street.”

09. Which of the following organisation has recently
organised ‘Dare to Dream 2.0’ contest?
A. Hindustan Aeronautics Limited
B. Defence Research and
Development Organisation
C. Bhabha Atomic Research
Centre
D. Council of Scientific and
Industrial Research

Answer:B.

Explanation:An innovation contest ‘Dare to Dream 2.0’ has been launched by the Defence Research and Development
Organisation (DRDO).
● The contest was launched on the 5th death anniversary of former President and noted scientist Dr APJ Abdul Kalam.

10. Who among the following is the author of the book “Quest for
Restoring Financial Stability in India”?
A. Bimal Jalan
B. Michael Patra
C. Viral V Acharya
D. Urjit Patel

Answer:C.

Explanation: The book titled “Quest for Restoring Financial Stability in India” authored by former Reserve Bank of India (RBI) deputy governor
Viral V.Acharya.
● The book portrays his quest to restore financial stability in India
and offers a concrete plan for sustained improvement.