Current Affairs MCQ 22nd July 2019

0
136

Current Affairs MCQ 22nd July 2019

Q1. Who among the following has been appointed as the Director General of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation?

  1. Kalpana Ramesh
  2. Arun Kumar
  3. J S Rawat
  4. R N Sahai

S1. Ans. {b}

Sol. Arun Kumar has been appointed as the Director General of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation. He will replace BS Bhullar

Q2. Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with which of the following countries to develop digital villages through solar-based cellular and broadband solution? 

  1. Cambodia
  2. South Africa
  3. Vietnam
  4. Zimbabwe

S2. Ans. {c}

Sol. Vihaan Networks Ltd (VNL) has inked a pact with Vietnam to develop digital villages. Vihaan Networks Ltd will offer solutions for advancing rural connectivity by developing digital villages in Vietnam’s underserved areas through solar-based cellular and broadband solution.

Q3. Which company has acqui-hired health tech startups FloCare and B2B wholesale trading platform BigTrade to strengthen its customer service? 

  1. Google
  2. Walmart Labs
  3. Flipkart
  4. Apple Inc

S3. Ans. {b}

Sol. Walmart Labs has acqui-hired health tech startup FloCare and B2B wholesale trading platform BigTrade. The aim of acqui-hiring is to strengthen its customer service.

Q4. Name the online grocery delivery platform that has acquired Bengaluru-based e-grocery distributor PSR Supply Chain. 

  1. Milkbasket
  2. Big Bazaar
  3. Amazon
  4. Swiggy

S4. Ans. {a}

Sol. Online grocery delivery platform Milkbasket has acquired Bengaluru-based e-grocery distributor PSR Supply Chain.

Q5. According to property consultant CBRE, ‘Central District’ is the most expensive office location in the world. Where is it located? 

  1. Shanghai
  2. Taiwan
  3. Singapore
  4. Hong Kong

S5. Ans. {d}

Sol. According to property consultant CBRE, New Delhi’s Connaught Place (CP) is the 9th most expensive office location in the world. Hong Kong’s Central district retained the top spot as the world’s most expensive market for prime office rents.

Q6. State Bank of India has reduced its benchmark lending rate by 5 bps across all loan tenures. The lender’s one-year marginal cost of funds based lending rate (MCLR) will be 8.4% compared with 8.45%. Who is the present chairman of State Bank of India? 

  1. Rajnish Kumar
  2. Shikha Sharma
  3. Sunil Mehta
  4. Chanda Kochhar

S6. Ans. {a}

Sol. State Bank of India has reduced its benchmark lending rate by 5 bps across all loan tenures. The lender’s one-year marginal cost of funds based lending rate (MCLR) will be 8.4% compared with 8.45%.

Q7. Who among the following has been awarded Men’s Footballer of the Year award in AIFF Awards 2019? 

  1. Naryan Das
  2. Sandesh Jhingan
  3. Sunil Chhetri
  4. Baichung Bhutia

S7. Ans. {c}

Sol. The list of AIFF awards: Men’s Footballer of the Year: Sunil Chhetri

Q8. Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched the Phase-II of the Direct Benefit Transfer of Fertilizer Subsidy. Who is the Union Minister for Chemicals and Fertilizers of India? 

  1. D. V. Sadananda Gowda
  2. Hardeep Singh Puri
  3. Dr. Jitender Singh
  4. Rao Inderjeet Singh

S8. Ans. {a}

Sol. Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched the Phase-II of the Direct Benefit Transfer of Fertilizer Subsidy. Union Minister for Chemicals and Fertilizers: D.V. Sadananda Gowda.

Q9. Name the country which has recently launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydro meteorological satellite and 32 small satellites which will provide images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers in the visible, infrared and microwave ranges. 

  1. China
  2. Russia
  3. India
  4. Japan

S9. Ans. {b}

Sol. Russia successfully launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydrometeorological satellite and 32 small satellites. The satellite will provide images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers in the visible, infrared and microwave ranges.

Q10. Dutee Chand has won the gold medal in the women’s 100 metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples, Italy. This is the first time an Indian has won a 100-metre gold at this global event. She is from……. 

  1. Tamil Nadu
  2. Kerala
  3. Odisha
  4. Jharkhand

S10. Ans. {c}

Sol. Dutee Chand from Odisha has won the gold medal in the women’s 100 metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples, Italy. This is the first time an Indian has won a 100-metre gold at this global event.