Current Affairs MCQ 30th August 2019

0
259

Current Affairs MCQ 30th August 2019

Q1. Name the Indian para swimmer who has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America?

(a) Sharath Gayakwad

(b) Suyash Jadhav

(c) Prasanta Karmakar

(d) Satendra Singh Lohia

(e) Niranjan Mukundan

 

S1. Ans.(d)

Sol. Indian Para Swimmer Satendra Singh Lohia has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America.

 

Q2. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has handed over the design of __________________ Metallic Ramp (MMR) to the Indian Army at a ceremony held in New Delhi.

(a) Mobile

(b) Motor

(c) Mid-Range

(d) Magnetic

(e) Middle

 

S2. Ans.(a)

Sol. Defence Research and Development Organisation (DRDO) handed over the design of Mobile Metallic Ramp (MMR) to the Indian Army at a ceremony held at DRDO Bhawan, New Delhi.

 

Q3. Which company has announced a strategic partnership with the Indian Institute of Science (IISc) to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G?

(a) Tata Consultancy Services

(b) HCL Technologies Limited

(c) Infosys Limited

(d) Reliance Industries Limited

(e) Wipro Ltd.

 

S3. Ans.(e)

Sol. Wipro announced a strategic partnership with the Indian Institute of Science (IISc) to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G.

 

Q4. Name the former Chief Minister of Madhya Pradesh who passed away recently. He served as the Chief Minister of Madhya Pradesh from August 2004 to November 2005.

(a) Shivraj Singh Chouhan

(b) Babulal Gaur

(c) Digvijaya Singh

(d) Shyama Charan Shukla

(e) Sunderlal Patwa

 

S4. Ans.(b)

Sol. Former Chief Minister of Madhya Pradesh, Babulal Gaur passed away. He served as the Chief Minister of Madhya Pradesh from August 2004 to November 2005.

 

Q5. The 2nd Uday (Utkrisht Double-Decker Air Conditioned Yatri) Express of Indian Railway’s will run between ______________________ and Vijayawada.

(a) Kanpur

(b) New Delhi

(c) Jaipur

(d) Ranchi

(e) Visakhapatnam

 

S5. Ans.(e)

Sol. The second Uday (Utkrisht Double-Decker Air Conditioned Yatri) Express of Indian Railway’s will run between Visakhapatnam and Vijayawada.

 

Q6. An IIT-Delhi-incubated start-up working on the design and development of inclusive learning resources for visually impaired people won the NCPEDP-Mphasis Universal Design Award 2019 for developing a multisensory kit. What is the name of that kit?

(a) PeoplesVison

(b) LightVision

(c) TouchVision

(d) FullVision

(e) ExpertVision

 

S6. Ans.(c)

Sol.  An IIT-Delhi-incubated start-up working on the design and development of inclusive learning resources for visually impaired people won the NCPEDP-Mphasis Universal Design Award 2019 for developing a multisensory kit named TouchVision.

 

Q7. Name the Indian-American teen who has won the South Asian Spelling Bee competition 2019 and a cash prize of $3,000.

(a) Navneeth Murali

(b) Pranav Nandakumar

(c) Vayun Krishna

(d) Sumit Pichai

(e) Kamal Murali

 

S7. Ans.(a)

Sol. Indian-American teen, Navneeth Murali has won the South Asian Spelling Bee competition 2019 and a cash prize of $3,000.

 

Q8. Name the former Indian pace bowler whose life ban has been reduced to 7 years. He was banned for life in September 2013, along with his Rajasthan Royals teammates Ajit Chandila and Ankeet Chavan, for indulging in alleged spot-fixing in the IPL.

(a) Dhawal Kulkarni

(b) Stuart Binny

(c) Ankit Sharma

(d) Munaf Patel

(e) Shanthakumaran Sreesanth

 

S8. Ans.(e)

Sol. Former Indian pace bowler Shanthakumaran Sreesanth’s life ban has been reduced to 7 years. He was banned for life in September 2013, along with his Rajasthan Royals teammates Ajit Chandila and Ankeet Chavan, for indulging in alleged spot-fixing in the IPL.

 

Q9. Which state government has launched a universal health insurance scheme “Sarbat Sehat Bima Yojana” which will allow beneficiaries to avail annual cashless treatment of up to Rs 5 lakh per family per year?

(a) Himachal Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Punjab

(d) Uttar Pradesh

(e) Haryana

 

S9. Ans.(c)

Sol. Punjab government has launched a universal health insurance scheme “Sarbat Sehat Bima Yojana” which will cover nearly 46 lakh families. The scheme will allow beneficiaries to avail annual cashless treatment up to Rs 5 lakh per family per year.

 

Q10. The 9th Session of the India-Kenya Joint Trade Committee (JTC) was held in ______________________________

(a) New Delhi

(b) Ranchi

(c) Jaipur

(d) Lucknow

(e) Hyderab

 

S10. Ans.(a)

Sol. The 9th Session of the India-Kenya Joint Trade Committee (JTC) was held in New Delhi.