Current Affairs MCQ 1st September 2019

0
410

Current Affairs MCQ 1st September 2019

Q1. Name the place where President Ram Nath Kovind inaugurated the first-ever World Youth Conference. Which was organised by the UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP).
(a) Lalit Kala Akademi
(b) Jawahar Kala Kendra
(c) National War Memorial
(d) Pragati Maidan
(e) Vigyan Bhavan

S1. Ans. (e)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated the first-ever World Youth Conference. Which was organised by the UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP) at Vigyan Bhavan, Delhi.

Q2. ____________________launched the world’s first floating nuclear reactor. The vessel weighs 21,000 tons and has two reactors with a capacity of 35 megawatts each.
(a) China
(b) USA
(c) Russia
(d) Japan
(e) North Korea

S2. Ans. (c)
Sol. Russia launched the world’s first floating nuclear reactor. The vessel weighs 21,000 tons and has two reactors with a capacity of 35 megawatts each. 

Q3. The Indian team of Sukhbeer Singh, Sangampreet Singh Bisla and Tushar Phadtare clinched a bronze medal in the junior compound men’s team event in the World Archery Youth Championships this event was held in which of the following country?
(a) Spain
(b) Portugal
(c) France
(d) Morocco
(e) Andorra

S3. Ans. (a)
Sol. The Indian team of Sukhbeer Singh, Sangampreet Singh Bisla and Tushar Phadtare clinched a bronze medal in the junior compound men’s team event in the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain. 

Q4. NASA announced that it has named rock on Mars in honour of the iconic English band,_____________.
(a) The Beatles
(b) The Rolling Stones
(c) The Beach Boys
(d) The Velvet Underground
(e) The Clash

S4. Ans. (b)
Sol. NASA announced that it has named rock on Mars in honour of the iconic English band, The Rolling Stones.

Q5. The Ministry of New and Renewable Energy has declared Ocean Energy as renewable energy status. Who is the present Union Minister of New and Renewable Energy? 
(a) Ashwini Kumar Choubey
(b) Mansukh L Mandaviya
(c) Hardeep Singh Puri
(d) Raj Kumar Singh
(e) Shripad Yesso Naik

S5. Ans. (d)
Sol. The present Union Minister of New and Renewable Energy is Raj Kumar Singh.

 

Q6. Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi and Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot will inaugurate this ____________ at Jawahar Kala Kendra in Jaipur.
(a) Hunar Haat
(b) Hunar House
(c) Hunar Ashram
(d) Hunar Home
(e) Hunar Sadan

S6. Ans. (a)
Sol. Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi and Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot will inaugurate this “Hunar Haat” at Jawahar Kala Kendra in Jaipur.

Q7. The 597-ft tall ‘Statue of Unity’ in Gujarat and Mumbai’s Soho House have been featured by the ___________ magazine in its second annual list of 2019.
(a) Harper’s Magazine
(b) Time Magazine
(c) Forbes Magazine
(d) Newsweek Magazine
(e) New York Magazine

S7. Ans. (b)
Sol. The 597-ft tall ‘Statue of Unity’ in Gujarat and Mumbai’s Soho House have been featured by the Time magazine in its second annual list of the 2019 World’s greatest places, in a compilation of 100 new and newly “noteworthy destinations.

Q8. Name the state where 24th Meeting of Western Zonal Council was held?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
(e) Goa

S8. Ans. (e)
Sol. 24th Meeting of Western Zonal Council was held in Panaji, Goa. It was chaired by Union Home Minister Amit Shah.

Q9BookMyForex.com, a marketplace for foreign exchange and remittances, has partnered with ______________ to launch a co-branded multi-currency forex travel card for Indian overseas travellers.
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) YES Bank
(e) HDFC Bank

S9. Ans. (d)
Sol. BookMyForex.com, a marketplace for foreign exchange and remittances, has partnered with YES Bank.

Q10Former Union finance minister and senior BJP leader Arun Jaitley passed away. He belonged to which of the following profession?
(a) Writer
(b) Lawyer
(c) Actor
(d) Lyricist
(e) Journalist

S10. Ans. (b)
Sol. Former Union finance minister and senior BJP leader Arun Jaitley passed away. He was a lawyer by profession.