Current Affairs MCQ 28th August 2019

0
108

Current Affairs MCQ 28th August 2019

Q1. Name the Australian player who has become the 1st Concussion Substitute player in the history of International cricket.

  1. Steve Smith
  2. Marnus Labuschagne
  3. Mitchell Starc
  4. David Warner

S1. Ans. {b}

Sol. Australian player Marnus Labuschagne has become the 1st Concussion Substitute player in the history of International cricket.

 

Q2. Name the place where the 5th meeting of India-Nepal Joint Commission will be hosted.

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. Kathmandu
  4. New Delhi

S2. Ans. {c}

Sol. The 5th meeting of India-Nepal Joint Commission will be held in Kathmandu, Nepal.

 

Q3. Iceland commemorated the loss of its 1st glacier “…………………….”, lost due to climate change, with a bronze plaque.

  1. Okjukull
  2. Vatnajokull
  3. Langjokull
  4. Dyngjujokull

S3. Ans. {a}

Sol. Iceland commemorated the loss of 1st glacier “Okjokull”, lost due to climate change, with a bronze plaque.

 

Q4. Name the Doordarshan anchor and Nari Shakti Award Winner, who was known for her programmes like ‘Tejaswini’ and ‘Badi Charcha’, passed away recently.

  1. Gitanjali Aiyar
  2. Minu Talwar
  3. Salma Sultan
  4. Neelum Sharma

S4. Ans. {d}

Sol. Doordarshan Anchor and Nari Shakti Award Winner Neelum Sharma who was known for her programmes like ‘Tejaswini’ and ‘Badi Charcha’, passed away recently.

 

Q5. On which day United Nations observes World Humanitarian Day (WHD) every year to pay tribute to aid workers who risk their lives in humanitarian service, and to rally support for people affected by crises around the world.

  1. 18 August
  2. 19 August
  3. 20 August
  4. 21 August

S5. Ans. {b}

Sol. World Humanitarian Day (WHD) is held every year on 19 August to pay tribute to aid workers who risk their lives in humanitarian service, and to rally support for people affected by crises around the world.

 

Q6. Which team of I-League has announced a strategic partnership with German sports goods supplier “uhlsport“ to support a sustainable growth of football education in India?

  1. Chennai City FC
  2. Real Kashmir FC
  3. Muhan Bagan
  4. Quest East Bengal

S6. Ans. {a}

Sol. Chennai City FC has announced a strategic partnership with German sports goods supplier “uhlsport“. The partnership aims to to support a sustainable growth of football education in India

 

Q7. Which state has approved the implementation of an integrated management plan of lakes “Chilika and Ansupa“ to strengthen the livelihood of thousands of fishermen relying on the two water-bodies at an estimated investment of Rs 180 crore?

  1. Jammu & Kashmir
  2. Karnataka
  3. Odisha
  4. Assam

S7. Ans. {c}

Sol. Odisha has approved the implementation of an integrated management plan of lakes “Chilika and Ansupa“ to strengthen the livelihood of thousands of fishermen relying on the two water-bodies at an estimated investment of Rs 180 crore.

 

Q8. Name the former Bihar Chief Minister who served the state 3-times as Chief Minister of Bihar, passed away recently.

  1. Jagannath Mishra
  2. Nitish Kumar
  3. Bindeshwari Dubey
  4. Lalu Prasad Yadav

S8. Ans. {a}

Sol. Former Bihar Chief Minister Jagannath Mishra passed away. He was 3-time Chief Minister of Bihar.

 

Q9. A biographical documentary “100 Years of Chrysostum” will receive Guinness Award in the category of longest documentary. Name an Indian film director and screenwriter who has scripted and directed the biography “100 Years of Chrysostum”.

  1. Nedumudi Venu
  2. Blessy
  3. Padmarajan
  4. Mohan Sithara

S9. Ans. {b}

Sol. A biographical documentary “100 Years of Chrysostum” will receive Guinness Award in the category of longest documentary. Indian film director and screenwriter Blessy has scripted and directed the biography “100 Years of Chrysostum”.

 

Q10. The Union Minister of Human Resource Development inaugurated the International Conference titled “Journey of Teacher Education:……………….. ” in New Delhi.

  1. Education to Profession
  2. School to College
  3. Local to Global
  4. Aim to Result

S10. Ans. {c}

Sol. The Union Minister of Human Resource Development inaugurated the International Conference titled “Journey of Teacher Education: Local to Global” in New Delhi.