Current Affairs MCQ 29th August 2019

0
180

Current Affairs MCQ 29th August 2019

Q1. On which day India celebrates Sadbhavana Diwas to encourage national integration, peace, love, affection and communal harmony among all Indians.

(a) 17 August

(b) 18 August

(c) 19 August

(d) 20 August

(e) 21 August

 

S1. Ans.(d)

Sol. India celebrates Sadbhavana Diwas on 20 August to encourage national integration, peace, love, affection and communal harmony among all Indians.

 

Q2. Name the Chief Scientist at Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)– Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) who was awarded the JC Bose Fellowship for his outstanding contributions in the field of population and medical genomics.

(a) Dr Shekhar C. Mande

(b) Dr K Thangaraj

(c) Prof. Ashutosh Sharma

(d) Dr M. O. Garg

(e) Dr Girish Sahni

 

S2. Ans.(b)

Sol. Dr K Thangaraj, Chief Scientist at Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)– Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) was awarded JC Bose Fellowship for his outstanding contributions in the field of population and medical genomics.

 

Q3. Name the veteran music composer who was best known for his music in classic films such as Umrao Jaan and Kabhi Kabhie and was also a recipient of Sangeet Natak Akademi Award and Padma Bhushan passed away recently.

(a) Anu Malik

(b) Naushad

(c) Rajesh Roshan

(d) Jatin Pandit

(e) Mohammed Zahur Hashmi

 

S3. Ans.(e)

Sol. Veteran music composer Mohammed Zahur Hashmi popularly known as Khayyam was best known for his music in classic films such as Umrao Jaan and Kabhi Kabhie and was also a recipient of Sangeet Natak Akademi Award and Padma Bhushan passed away recently.

 

Q4. Name the former Australian pace bowler who has been elected as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club (MCC).

(a) Mitchell Johnson

(b) Jhye Richardson

(c) Kurtis Patterson

(d) Josh Hazlewood

(e) Shaun Tait

 

S4. Ans.(a)

Sol. Former Australian pace bowler Mitchell Johnson has been elected as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club (MCC).

 

Q5. Which country has become the world’s largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide as per the analysis of National Aeronautics and Space Administration (NASA) data released by environmental NGO Greenpeace?

(a) Russia

(b) India

(c) Mexico

(d) China

(e) France

 

S5. Ans.(b)

Sol. India is the world’s largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide as per the analysis of National Aeronautics and Space Administration (NASA) data released by environmental NGO Greenpeace.

 

Q6. Name the punjabi writer who was awarded Sahitya Akademi award in 1999 for his novel ‘Gawache Arth’, passed away recently.

(a) Vanita

(b) Swarajbir Singh

(c) Mitter Sain Meet

(d) Niranjan Singh Tasneem

(e) Darshan Buttar

 

S6. Ans.(d)

Sol. Eminent Punjabi writer and Sahitya Akademi winner (1999) Professor Niranjan Singh Tasneem passed away recently.

 

Q7. Who among the following will replace Balesh Sharma as the MD and CEO of Idea-Vodafone Ltd?

(a) Mukesh Ambani

(b) Ravinder Takkar

(c) Jyoti Jain

(d) Gopal Vittal

(e) Pravin Kumar Purwar

 

S7. Ans.(b)

Sol. Ravinder Takkar will replace Balesh Sharma as the MD and CEO of Idea-Vodafone Ltd.

 

Q8. Name the former Chelsea, Arsenal and England football player who has recently announced his retirement from football.

(a) Frank Lampard

(b) John Terry

(c) Didier Drogba

(d) Ashley Cole

(e) Joe Cole

 

S8. Ans.(d)

Sol. Former Chelsea, Arsenal and England football player Ashley Cole has announced his retirement from football.

 

Q9. Which state government has notified Nictoine as “Class A poison” to strengthen enforcement of the ban on production and sale of electronic cigarettes?

(a) Karnataka

(b) Rajasthan

(c) Haryana

(d) Punjab

(e) Tamil Nadu

 

S9. Ans.(a)

Sol. The Karnataka government has notified Nictoine as “Class A poison” to strengthen enforcement of the ban on production and sale of electronic cigarettes.

 

Q10. Who among the following has been promoted as the company’s President by digital payment player “Paytm”?

(a) Vijay Shekhar Sharma

(b) Binny Bansal

(c) Sameer Nigam

(d) Madhur Deora

(e) Bipin Preet Singh

 

S10. Ans.(d)

Sol. Madhur Deora has been promoted as the company’s President by digital payment player “Paytm”.

 

Q11. In which of the following state, India’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology will be set up to facilitate the chemical industry with research and innovations?

(a) Gujarat

(b) Maharashtra

(c) Kerala

(d) West Bengal

(e) Bihar

 

S11. Ans.(a)

Sol. India’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology will be set up in Gujarat to facilitate the chemical industry with research and innovations.

 

Q12. Who among the following has been appointed by the President of Sri Lanka as 23rd Commander of the Sri Lankan Army?

(a) Lt Gen Mahesh Senanayake

(b) Lt Crishantha de Silva

(c) Lt Daya Ratnayake

(d) Lt Jagath Jayasuriya

(e) Lt General Shavendra Silva

 

S12. Ans.(e)

Sol. Shavendra Silva has been appointed as 23rd Commander of the Sri Lankan Army by the President of Sri Lanka.

 

Q13. The Union Home Ministry has fixed the retirement age of all Central Armed Police Force personnel at _______________________

(a) 58 years

(b) 59 years

(c) 60 years

(d) 61 years

(e) 62 years

 

S13. Ans.(c)

Sol. The Union Home Ministry has fixed the retirement age of all Central Armed Police Force personnel at 60 years.

 

Q14. India celebrates Sadbhavana Diwas to encourage national integration, peace, love, affection and communal harmony among all Indians. The day is celebrated on the  birth anniversary of which of the following former Prime Minister of India?

(a) Inder Kumar Gujral

(b) Rajiv Gandhi

(c) Morarji Desai

(d) Chandra Shekhar

(e) Indira Gandhi

 

S14. Ans.(b)

Sol. India celebrates Sadbhavana Diwas to encourage national integration, peace, love, affection and communal harmony among all Indians. The day is celebrated on the  birth anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi.

 

Q15. Name the present Chief of Army Staff of Pakistan whose tenure has been extended for 3 years by the Pakistan’s Prime Minister Office.

(a) General Ashfaq Parvez Kayani

(b) General Raheel Sharif

(c) General Pervez Musharraf

(d) General Qamar Javed Bajwa

(e) General Jehangir Karamat

 

S15. Ans.(d)

Sol. Pakistan Prime Minister Office has announced a 3 year extension of General Qamar Javed Bajwa‘s tenure as Chief of Army Staff.