Current Affairs MCQ 10th August 2019

0
433

Current Affairs MCQ 10th August 2019

Q1. Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit held in ……………… 

  1. Jakarta
  2. Bangkok
  3. Hanoi
  4. Manila

S1. Ans. {b}

Sol. Foreign Ministers from South East Asia attended the 52nd ASEAN summit held in Bangkok.

Q2. Name the former Glamorgan’s legendary left-arm bowler who passed away recently. He became famous after Garfield Sobers hit him for six sixes in an over. 

  1. Alan Ward
  2. David Larter
  3. Malcolm Nash
  4. Bob Cottam

S2. Ans. {c}

Sol. Former cricketer Malcolm Nash, the Glamorgan’s legendary left-arm bowler who took 993 first-class wickets in a 17-year career between 1966 and 1983 and became famous after Garfield Sobers hit him for six sixes in an over.

Q3. East Bengal club will award its highest honour “Bharat Gaurav” to which of the following sports personality on its 100th foundation day celebrations? 

  1. Kapil Dev
  2. Bhaichung Bhatia
  3. Bisan Singh Bedi
  4. Vishwanathan Anand

S3. Ans. {a}

Sol. East Bengal club will award its highest honour “Bharat Gaurav” to Kapil Dev, India’s first cricket World Cup-winning captain on its 100th foundation day celebrations

Q4. The postal department has decided to convert the India Post Payments Bank into a SFB to provide micro credit at the doorsteps to individuals and SME’s. What does SFB stands for? 

  1. Small Finance Bank
  2. State Finance Bank
  3. Small Fratenity Bank
  4. State Fratenity Bank

S4. Ans. {a}

Sol. The postal department has decided to convert the India Post Payments Bank into a small finance bank. This bank will provide micro credit at the doorsteps to individuals and SME’s.

Q5. Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel has launched Atal Community Innovation Centre (ACIC) in New Delhi, to encourage the spirit of innovation at the community level. Who is the Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel? 

  1. Piyush Goyal
  2. Hardeep Singh Puri
  3. J P Nadda
  4. Dharmendra Pradhan

S5. Ans. {d}

Sol. Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel has launched Atal Community Innovation Centre (ACIC) in New Delhi, to encourage the spirit of innovation at the community level. Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel: Dharmendra Pradhan.

Q6. Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal. What was the theme of the Summit? 

  1. Transforming Logistics Landscape
  2. Transforming the Scope of Logistics
  3. Changing Logistics Landscape
  4. Highlighting Logistics Landscape

S6. Ans. {a}

Sol. Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal. The theme of the summit was “Transforming Logistics Landscape”.

Q7. Over 23 countries including Russia & China are participating in the International Army Games to be held in …………………. 

  1. Russia
  2. Belarus
  3. Moldova
  4. Estonia

S7. Ans. {b}

Sol. Over 23 countries including Russia & China are participating in the International Army Games to be held in Belarus.

Q8. Name the Padma Awardee who has won the People’s Choice Award at a prestigious sand sculpting festival in the U.S. 

  1. Sudarsan Pattnaik
  2. Laxman Pai
  3. Sharda Sinha
  4. Arvind Parikh

S8. Ans. {a}

Sol. Padma Awardee Sudarsan Pattnaik has won the People’s Choice Award at a prestigious sand sculpting festival in the U.S.

Q9. United Nations celebrates every year as World Day Against Trafficking to raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights. Where is the headquarter of UN? 

  1. London
  2. New York
  3. Paris
  4. The Hague

S9. Ans. {b}

Sol. United Nations celebrates every year as World Day Against Trafficking to raise awareness of the situation of victims of human trafficking and for the promotion and protection of their rights. Headquarter of UN: New York.

Q10. Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal. Who is the present Prime Minister of Nepal? 

  1. Upendra Yadav
  2. Ishwor Pokharel
  3. K P Sharma Oli
  4. Tham Maya Thapa

S10. Ans. {c}

Sol. Prime Minister of Nepal inaugurated the India-Nepal Logistics Summit between India and Nepal. K P Sharma Oli is the present Prime Minister of Nepal.