Current Affairs MCQ 9th October 2017

0
81
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 9th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 9th October 2017

1) The Indian Air Force (IAF) is celebrating its 85th anniversary on ___________
a) 9th October
b) 8th October
c) 10th October
d) 11th October
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The Indian Air Force (IAF) is celebrating its 85th anniversary on 08th October 2017.The celebrations would be marked by a stellar show in the skies by various aircraft at the Hindon Air Force Station in Ghaziabad.

2) PM Modi lays foundation stone for Bhadbhut Barrage over ________ River
a) Satluj
b) Yamuna
c) Ganga
d) Narmada
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for Bhadbhut Barrage to be built over Narmada River in Bharuch Gujarat. Mr Modi also flagged off the Antyodaya Express between Udhna in Surat and Jaynagar in Bihar.

3) President launches Mata Amritanandamayi Math Project Jeevamritham in __________
a) Kerala
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) UP
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: President Ram Nath Kovind has said, the Nation requires more people who use their knowledge for the betterment of the nation and society. He was speaking at an event in Amrithapuri in Kollam in Kerala.

4) India’s ________ Output Pegged at Record 3.5 lakh Tons in 2017-18
a) Pulses
b) Oil
c) Tea
d) Coffee
e) None of the above

Answer: d) Coffee output in India is pegged to be a record 3.50 lakh tonnes in the 2017-18marketing year started this month on higher acreage. According to the Coffee Board, the final output stood lower by 10.34 percent at 3.12 lakh tonnes in 2016-17 marketing year from 3.48 lakh tonnes in the previous year.

5) Hurricane Nate moves Toward second Landfall on Gulf Coast in ________
a) Russia
b) USA
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: In the United States, hurricane Nate has made landfall near the mouth of the Mississippi River in Louisiana. According to the US National Hurricane Center, the storm with maximum sustained winds of 137 kilometres per hour is moving north and a second landfall is expected on the Mississippi coast later.

6). PM Modi Lays Foundation Stone for Bridge in Dwarka__________
a) Gujarat
b) Rajasthan
c) UP
d) Uttarakhand
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of a four-lane cable-stayed bridge between Okha and Beyt Dwarka. The bridge is a link between old and new Dwarka.

7) _________Launched Private Label MarQ for Large Appliances Category
a) Flipkart
b) Paytm
c) Amazon
d) Myntra
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Flipkart announced the launch of MarQ, an in-house brand in the large appliances category. MarQ is an in-house brand of Flipkart, that sells large appliances. This has been done in a move expands Flipkart’s self-branded offerings on its marketplace.

8) _____ Launches India’s First Online Property Bidding Platform
a) Magicbricks
b) Paytm
c) Yahoo
d) Snadeal
e) None of the above
Explanation: (a) Magicbricks announced the launch of India’s first online bidding platform for residential and commercial properties and tied-up with developer M3M for the inaugural ‘My Bid, My Home’ under which consumers can bid for ready-to-move-in residential properties in Gurugram.

9) Arunachal Pradesh, Meghalaya, and ______ Sign MoU to Boost Culture and Tourism
a) Assam
b) UP
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: An MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ program, to boost cultural ties. Under the program, the states will connect with each other to know more about the culture, heritage and traditions of each other.

10) India and _________ has signed agreements on trade, communication and media
a) Ethiopia
b) USA
c) Japan
d) China
e) None of the above

Answer: a) India and Ethiopia has signed agreements on trade, communication and media to boost bilateral ties. The agreements were signed after wide-ranging talks betweenPresident Ram Nath Kovind and his Ethiopian counterpart Mulatu Teshome at Addis Ababa in Ethiopia.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 76 time, 1 visit today)