Current Affairs MCQ 8th November 2017

0
65
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 8th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 8th November 2017Current Affairs 8th November 2017

1) Indian Railways Launches Main Arch on World’s Highest Bridge on The river ________ in Jammu and Kashmir’s Reasi district
a) Mahanadi
b) Chenab
c) Yamuna
d) Jhelum
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The Indian Railways has launched the main arch of the world’s highest bridge on the River Chenab in Jammu and Kashmir’s Reasi district which will provide direct connectivity to the Kashmir Valley.

2) _________ has established India’s largest Coke Dry Quenching (CDQ) facility
a) Tata Motors
b) HCL
c) Tata Steel
d) ONGC
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Tata Steel has established India’s largest Coke Dry Quenching (CDQ) facility, capable of handling 200 metric tonnes per hour, at its state-of-the-art steel plant at Kalinganagar Industrial Complex in Jajpur district of Odisha.

3) India Pavilion at Conference of Parties (COP) 23 was inaugurated by Harsh Vardhan at Bonn in _________
a) Denmark
b) Austria
c) Bangkok
d) Germany
e) None of the above

Answer:(d)
Explanation: The India Pavilion at Conference of Parties (COP) 23 was inaugurated by Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Dr. Harsh Vardhan at Bonn in Germany. India’s theme for COP 23 is “Conserving Now, Preserving Future”.

4) A MoU of Rs 10, 000 Crore was signed between the Government of India (GoI) and _________
a) Ayurveda
b) Patanjali
c) Dabur
d) Ayur
e) None of the above

Answer: b) A memorandum of understanding (MoU) of Rs 10, 000 Crore was signed between the Government of India (GoI) and Patanjali at the World Food India 2017.

5) UNSC drops plans to adopt resolution demanding end to violence in _______
a) Myanmar
b) Austria
c) Egypt
d) Israel
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: In the face of strong opposition from China, the United Nations Security Council has dropped plans to adopt a resolution demanding an end to the violence in Myanmar and instead opted for a statement.
6). India pledges additional __________ towards UN partnership fund
a) $100 million
b) $200 million
c) $150 million
d) $300 million
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: India has pledged an additional 100 million US Dollar towards the UN partnership fund, significantly scaling up it support to sustainable development projects across the developing worldCurrent Affairs 8th November 2017

7) IPPB Bank to become operational in 650 districts by ______
a) March 2018
b) July 2018
c) April 2018
d) December 2017
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The government today said India Post Payments Bank will become operational in all 650 districts of the country by April next year. They will facilitate financial inclusion. In reply to a question, Minister of Communications Manoj Sinha said in New Delhi that these banks will be linked to 1.55 lakh rural post offices and carry out banking services.

8) India, _______ Joint Military Combat Exercise ‘Sampriti’ Begins
a) Bangladesh
b) Pakistan
c) USA
d) China
e) None of the above
Explanation: (a) Army personnel of India and Bangladesh are going to take part in a joint training exercise ‘Sampriti-7’ in Meghalaya and Mizoram. This is the 7th edition of the joint training exercise.

9) Sri Ranganathaswamy Temple of Srirangam in _______ won UNESCO Asia Pacific Award of Merit 2017
a) Odisha
b) Tamil Nadu
c) Assam
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: The Sri Ranganathaswamy Temple of Srirangam in Tamil Nadu won UNESCO Asia Pacific Award of Merit 2017 for the cultural heritage conservation program. It is first temple from Tamil Nadu to win the prize from the UN body.

10) Shiv Kapur clinched his first Asian Tour title in _______ by bagging the Panasonic Open
a) India
b) Indonesia
c) New Zealand
d) Russia
e) None of the above

Answer: a) Shiv Kapur clinched his first Asian Tour title in India, bagging the Panasonic Open by three strokes, after bringing home a card of four-under 68 in the fourth and final round at the Delhi Golf Club.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 78 time, 1 visit today)