Current Affairs MCQ 7th October 2017

0
98
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 7th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 7th October 2017

1) _______wins its First Ever Wushu World Championship Gold
a) India
b) China
c) Japan
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Pooja Kadian became the first ever Indian sportsperson to win a gold medal at the Wushu World Championship in Kazan, Russia.

2) Kazuo Ishiguro Wins 2017 Nobel _______ Prize
a) Literature
b) Physics
c) Chemistry
d) Medicine
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Kazuo Ishiguro, “who, in novels of great emotional force, has uncovered the abyss beneath our illusory sense of connection with the world”, has been awarded the 2017 Nobel Prize in Literature, the Swedish Academy announced.

3) The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel _______ Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)
a) Medicine
b) Peace
c) Physics
d) Chemistry
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2017 to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) “for its work to draw attention to the catastrophic humanitarian consequences of any use of nuclear weapons and for its ground-breaking efforts to achieve a treaty-based prohibition of such weapons”.

4) Zafar Mahmood Abbasi, ________ New Navy Chief
a) Iran
b) Nepal
c) Japan
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: d) Pakistan appointed Vice-Admiral Zafar Mahmood Abbasi as new Chief of Naval Staff. He will replace Admiral Muhammad Zakaullah who will retire on 6 October. President Mamnoon Hussain approved the appointment of Abbasi on the advice of Prime Minister Shahid Khaqan Abbasi.

5) The _________ Parliament confirmed Ukhnaa Khurelsukh as the country’s new Prime Minister
a) Russia
b) Mongolia
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Mongolian Parliament confirmed Ukhnaa Khurelsukh as the country’s new Prime Minister. His confirmation comes after Jargaltulga Erdenebat was voted out of office over allegations of corruption and incompetence. Khurelsukh previously served in the army and joined the parliament as a member in 2000. He is the 30th Prime Minister of Mongolia.

6). Donald Trump is Most Followed World Leader on __________
a) Twitter
b) Instagram
c) Facebook
d) Google
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Donald Trump is now the world’s most followed leader on Twitter, while Narendra Modi is the third, according to the latest report by Twiplomacy, a Burson Marsteller research project that tracks the use of Twitter by governments and international organisations.

7) _______Signs $4.5-bn Loan Deal With India
a) Bangladesh
b) China
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Bangladesh signed a $4.5 billion third line of credit (LoC) agreement with India for its infrastructure and social sector development. The agreement was signed in the presence of Finance Minister Arun Jaitley and his Bangladeshi counterpart A M A Muhith.

8) _____ and IRCTC Rail Connect Partner for Ticket Bookings
a) Mobikwik
b) Paytm
c) Yahoo
d) Snadeal
e) None of the above
Explanation: (a) Digital payments firm MobiKwik announced its partnership with IRCTC Rail connect app, which will allow customers book railway tickets using the former’s payment gateway.

9) First ASEAN-India Music Festival Begins in _____
a) Assam
b) Delhi
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: The first ever ASEAN-India music festival began at Purana Quila in New Delhi. The 3-day festival is being organised by the Ministry of External Affairs, Government of India in collaboration with Culture Ministry to celebrate the 25th year anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations

10) Banwarilal Purohit Sworn-in as Governor of _______
a) Assam
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: b) Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit was sworn-in by Madras High Court Chief Justice Indira Banerjee at the Raj Bhavan in Chennai.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 130 time, 1 visit today)