Current Affairs MCQ 7th November 2017

0
58
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 7th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 7th November 2017

Current affairs MCQ 7th November 2017

1) Annual ‘Balijatra’ festival begins in Odisha on the banks of river ________
a) Mahanadi
b) Ganga
c) Yamuna
d) Jhelum
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The annual ‘Balijatra’ festival was inaugurated by Health and Law Minister Pratap Jena at Gadagadia ghat in Odisha on the banks of river Mahanadi. The week-long famous fair on an area of 30 acres on the river bank will continue till November 10

2) _________ has established India’s largest Coke Dry Quenching (CDQ) facility
a) Tata Motors
b) HCL
c) Tata Steel
d) ONGC
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Tata Steel has established India’s largest Coke Dry Quenching (CDQ) facility, capable of handling 200 metric tonnes per hour, at its state-of-the-art steel plant at Kalinganagar Industrial Complex in Jajpur district of Odisha.

3) Youth Affairs and Sports Minister Col. Rajyavardhan Rathore is in ________ to attend World Youth Forum
a) Denmark
b) Austria
c) Bangkok
d) Egypt
e) None of the above

Answer:(d)
Explanation: The Minister of State (Independent Charge) Youth Affairs and Sports Col. Rajyavardhan Rathore is in Egypt to attend World Youth Forum at Sharam El Shiekh. The five-day forum was inaugurated by the President of Egypt Mr Abdelfateh El Sisi.

4) A MoU of Rs 10, 000 Crore was signed between the Government of India (GoI) and _________
a) Ayurveda
b) Patanjali
c) Dabur
d) Ayur
e) None of the above

Answer: b) A memorandum of understanding (MoU) of Rs 10, 000 Crore was signed between the Government of India (GoI) and Patanjali at the World Food India 2017.

5) _______ CM rolled out 647 schemes for development of the world’s largest river island Majuli
a) Assam
b) Haryana
c) Odisha
d) Rajasthan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal rolled out 647 schemes entailing aninvestment of Rs 24.57 crore for development of the world’s largest river island Majuli. Out of these, 448 schemes under MGNREGA involved Rs 21.90 crore and 199 schemes under 14th Finance Commission have an outlay of Rs 2.67 crore, it added.

Current affairs MCQ 7th November 2017

6). ___________Bank announced the launch of India’s first voice-based international remittance service
a) ICICI
b) Axis Bank
c) HSBC
d) Yes Bank
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: ICICI Bank announced the launch of India’s first voice-based international remittance service to enable non-resident Indians (NRIs) to send money to any bank in India. With this new feature in the ICICI Bank’s Money2India app, an NRI customer can instantly initiate a remittance to his/her existing payees in India with just a simple voice command to Apple’s virtual voice assistant, Siri, on their iPhone/iPad.

7) N Poonguzhali Becomes First Woman to be Appointed as Sr DDG, _________ in TERM, DoT
a) Assam
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Delhi
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: N Poonguzhali has become the first woman to be appointed as senior Deputy Director General, Tamil Nadu, Telecom Enforcement Resource Monitoring (TERM), Department of Telecommunications (DoT).

 

8) Aditi Ashok Wins the Fatima Bint Mubarak Ladies Open in _______
a) Abu Dhabi
b) Delhi
c) Mumbai
d) Paris
e) None of the above
Explanation: (a) Indian golfer Aditi Ashok made her return to the Ladies European Tour by clinching the Fatima Bint Mubarak Ladies Open in Abu Dhabi. It is Aditi’s third LET win in less than 12 months.

9) _________Skill Development Authority and Singapore-based ITE Education Services (ITEES) signed a MoU for skill development in the State
a) Odisha
b) Sikkim
c) Assam
d) Andhra Pradesh
e) None of the aboven

Answer: (a)
Explanation: Odisha Skill Development Authority (OSDA) and Singapore-based ITE Education Services (ITEES) signed a memorandum of understanding (MoU) for skill development in the State.

10) ________Women Win Asia Cup, Qualifies for Hockey World Cup
a) India
b) Indonesia
c) New Zealand
d) Russia
e) None of the above

Answer: a) India has defeated China 5-4 via shootout to win the women’s Asia Cup hockey title 2017. With this, India also qualified for World Cup 2018 as Continental champion. Savita Punia was adjudged Goalkeeper-of-the-Tournament while Monica won the Woman-of-the-Match award.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 135 time, 1 visit today)