Current Affairs MCQ 2nd October 2017

0
66
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 2nd October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 2nd October 2017

1) President Ramnath Kovind inaugurates Shirdi airport in ________
a) Maharashtra
b) Andhra Pradesh
c) Gujarat
d) Rajasthan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: President Ramnath Kovind inaugurated the Shirdi airport in Ahmednagar district of Maharashtra. The President also flagged off the inaugural flight of Alliance Air from Shirdi to Mumbai.

2) India, EU to Hold 14th Summit Talks in ________
a) Delhi
b) Chennai
c) Kolkata
d) Mumbai
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: President of European Council, Donald Franciszek Tusk and President of the European Commission, Jean-Claude Juncker will be on a three-day visit to India to hold the 14th India-EU Summit on 6th of next month in New Delhi.

3) India opens two border crossing points with Myanmar,________
a) China
b) Bangladesh
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: India has opened two immigration check posts along the borders with Myanmar and Bangladesh. In a gazette notification, the Home Ministry said, the Central government has designated Zorinpui land check post in Lawngtlai district of Mizoram as an authorised immigration check post for entry into or exit from India with valid travel documents for all classes of passengers to or from Myanmar.

4) Assam Governor Banwarilal Purohit will now be the new Governor of ___________
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Delhi
d) UP
e) None of the above

Answer: b) Assam Governor Banwarilal Purohit will now be the new Governor of Tamil Nadu
5) Veteran _______ Tom Alter dies at 67
a) Poet
b) Writer
c) Actor
d) Cricketer
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Veteran film, television and theatre actor and Padma Shri Tom Alter has died at aged 67. The renowned actor and one-time sports writer and author had been battling stage four skin cancer.

6). __________ will be the Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar in place of Prof. Mukhi
a) Devendra Kumar Joshi
b) Praveen Kadle
c) Ramesh Singh
d) Rajiv Sabharwal
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Devendra Kumar Joshi will be the Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar in place of Prof. Mukhi

7) Integrated Defence Staff celebrates ______ Raising Day
a) 17th
b) 15th
c) 16th
d) 12th
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Integrated Defence Staff Headquarters celebrated its 17th Raising Day. To commemorate the occasion, Chief of the IDS to the Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC) Lt General Satish Dua paid homage to the valiant martyrs of the Armed Forces by laying a wreath at ‘Amar Jawan Jyoti’, India Gate in New Delhi.

8) US central bank fines _______ $175 mn for Lax Forex Oversight
a) HSBC
b) HDFC
c) DCB Bank
d) RBS
e) None of the above
Explanation: (a) The US central bank has fined global banking giant HSBC $175 million for failing to oversee foreign exchange traders who misused confidential client information and colluded with traders at competing banks.

9) _____marks 68th National Day
a) Iraq
b) China
c) Austria
d) Iran
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: China marked the 68th anniversary of the founding of People’s Republic of China. More than 115,000 people from across China gathered at the Tiananmen Square at the heart of Beijing to watch the raising of the National Flag.

10) ________law banning face veils such as burkhas or niqabs has come into effect
a) Iraq
b) US
c) Austria
d) Iran
e) None of the above

Answer: c) Austria’s law banning face veils such as burkhas or niqabs has come into effect from now. according to the government, acceptance and respect of Austrian values are basic conditions for successful cohabitation between the majority Austrian population and people from third countries living in Austria.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 41 time, 1 visit today)