Current Affairs MCQ 15th October 2017

0
61
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 15th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 15th October 2017

1) ________ and Israel announced their withdrawal from the UN’s cultural agency UNESCO
a) India
b) US
c) Iraq
d) Russia
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The US and Israel announced their withdrawal from the UN’s cultural agency UNESCO after Washington accused it of anti-Israeli bias. The withdrawal of the United States, which is meant to provide a fifth of Unesco’s funding, is a major blow for the Paris-based organization.

2) World’s Largest Combustion Research Centre Inaugurated at IIT _______
a) Delhi
b) Madras
c) Kanpur
d) Roorkee
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The world’s largest combustion research center was inaugurated at the Indian Institute of Technology, Madras (IIT-M) in Tamil Nadu. The National Centre for Combustion Research and Development (NCCRD) was inaugurated by NITI Aayog member VK Saraswat.

3) HPCL, First Indian OMC to Launch Lubricants in _________
a) Myanmar
b) Iraq
c) Iran
d) India
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has become the first Oil Marketing Company (OMC) from India to mark its presence in the lubricant market in Myanmar and to lend more visibility and awareness to the brand.

4) __________ Government Department Signs MOU with SBI
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) Odisha
e) None of the above

Answer: d) The Odisha government’s Directorate of Treasuries and Inspection and the State Bank of India have signed an MOU for integration of SBI e-Pay with the cyber treasury.

5) Rukaiya Rangwala Appointed _________ Payment Gateway Head
a) Paytm
b) Freecharge
c) BHIM
d) Mobikwik
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: MobiKwik, mobile wallet major, and a payment gateway provider announced the appointment of Rukaiya Rangwala as the Business Head of ‘MobiKwik Payment Gateway‘ to drive the growth of the entity.

6). Gautam Bambawale Appointed as India’s Ambassador to _______
a) Pakistan
b) Russia
c) China
d) Australia
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Gautam Bambawale was appointed as India’s new Ambassador to China. Bambawale is an Indian Foreign Service Officer of the 1984 batch. He will succeed Vijay Gokhale. He is currently serving as India’s High Commissioner to Pakistan.

7) _______ has topped The Economist Intelligence Unit’s Safe Cities Index 2017
a) Tokyo
b) Mumbai
c) Delhi
d) Osaka
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Japanese capital city Tokyo has topped The Economist Intelligence Unit’s Safe Cities Index 2017, which ranked 60 cities on parameters including personal and health security. Singapore and Japanese city Osaka have ranked second and third, while Indian cities Delhi and Mumbai have ranked 43rd and 45th respectively.

8) Mastercard Launched its First Innovation Centre in ________
a) India
b) Australia
c) USA
d) Russia
e) None of the above
Explanation: (a) US-based fintech company Mastercard has announced the launch of its global research and development arm Mastercard Labs in Pune, India. After Singapore, this will be the second Mastercard Labs in Asia-Pacific, and ninth in the world.

9) _________ Launched India’s Third Largest IPO
a) LIC
b) GIC Re
c) ICICI
d) SBI
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: General Insurance Corp of India (GIC Re) kicked off its mega Rs 11,370 crore initial public offer (IPO). This is India’s third biggest IPO ever after Coal India’s Rs 15,200 crore and Reliance Power’s Rs 11,700 crore issues. General Insurance Corporation of India (GIC Re) is the largest reinsurance company in India in terms of gross premiums accepted in fiscal 2017.

10) _________ Government Announces Garments & Apparel Policy 2017
a) Gujarat
b) Himachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Assam
e) None of the above

Answer: a) Gujarat Government has announced the Garments and Apparel Policy-2017, with the aim of creating more opportunities in the garment sector of Gujarat and to create huge employment opportunities for women through the apparel industry.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 39 time, 1 visit today)