Current Affairs MCQ 15th November 2017

0
64
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 15th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 15th November 2017Current affairs 15th November 2017

1) President Ram Nath Kovind inaugurates 37th India International Trade Fair in _________
a) UP
b) Karnataka
c) Delhi
d) Maharashtra
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: President Ram Nath Kovind inaugurated the 37th India International Trade Fair at Pragati Maidan in Delhi. While the event is reserved for business visitors from November 14-17, it will open for general public from November 18-27 between 9:30 am and 7:30 pm.

2) Finance Minister Arun Jaitley to leave on 2-day visit to________
a) Slovenia
b) Iran
c) Dubai
d) Singapore
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Finance Minister Arun Jaitley will leave on a two-day visit to Singapore. During the visit, Mr Jaitley will re-enforce close ties between India and Singapore building upon shared history, rooted in strong commercial, culture and people-to-people links.

3) India-Canada Technology Summit held in ___________
a) Assam
b) Karnataka
c) Kerala
d) Delhi
e) None of the above

Answer: (d)
Explanation: Addressing India-Canada Technology Summit in New Delhi, Dr Harsh Vardhan said, harnessing Science and Technology that connects people and market can help the economy of two nations.

4) The 7th Regional Economic Cooperation Conference on Afghanistan held in ________
a) Australia
b) US
c) Japan
d) Turkmenistan
e) None of the above
Answer: d) The 7th Regional Economic Cooperation Conference on Afghanistan begins in Ashgabat, Turkmenistan to discuss investment opportunities in war-torn country. Political and business leaders from 40 countries are attending the conference will focus on key aspects for the economic development of Afghanistan.

5) The 10th South Asia Economic Summit held in ___________
a) Qatar
b) Philippines
c) Egypt
d) Nepal
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The 10th South Asia Economic Summit, SAES, start at Kathmandu. The theme of 3-day summit is “Deepening Economic Integration for Inclusive and Sustainable Development in South Asia”.Current affairs 15th November 2017

6). World Diabetes Day is observed on______
a) 11 November
b) 10 November
c) 13 November
d) 15 November
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: World Diabetes Day is observed on November 14. The day initiated by International Diabetes Federation aims to promote better diabetes management amongst people across the globe who are or have been suffering from the condition. Theme 2017 – ‘Women and diabetes – our right to a healthy future’

7) Indians form 2nd largest group of international students in ________
a) China
b) Belarus
c) US
d) Iran
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Indians registered an impressive double-digit growth of 12.3 per cent in the last one year to become the second largest group of international students in the US after China, contributing USD 6.5 billion to the country’s economy in 2016.

8) ________to soon have helipads for medical emergencies
a) Lucknow
b) Assam
c) Bangalore
d) Kochi
e) None of the above
Explanation: (c) Bangalore city will soon have helipads to help common people during medical emergencies. The state government considering to make helipads across the eight zones of the city for medical emergencies of common people.

9) India’s first wave-powered navigational buoy launched in ___________
a) Chennai
b) Delhi
c) Noida
d) Kochi
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation : A wave-powered navigational buoy, developed by the National Institute of Ocean Technology (NIOT), to guide ships in and out of ports, was launched in Chennai

10) According to BofAML India to overtake _______ as third largest economy by 2028
a) Italy
b) Japan
c) China
d) Australia
e) None of the above
Answer: b) India is likely to become world’s third largest economy by 2028 and overtake Japan in nominal gross domestic product (GDP), projects a recent Bank of America Merrill Lynch report co-authored by Indranil Sen Gupta and Aastha Gudwani.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 102 time, 1 visit today)