Current Affairs MCQ 26th May 2019

0
220

Current Affairs MCQ 26th May 2019

Q1. Which of the following organisation has launched ‘Udyam’, a skilling center in Bengaluru?

  1. SBI
  2. LIC HFL
  3. TCS
  4. ONGC

S1. Ans. {b}

Sol. LIC Housing Finance (LIC HFL) has launched ‘Udyam’, a skilling center in Bengaluru. It was launched in association with Lok Bharti Education Society, the implementing partner.

Q2. BSE has appointed its first independent woman director_________.

  1. Indu Malhotra
  2. Preeti Verma
  3. Jayshree Vyas
  4. Sunita Bakshi

S2. Ans. {c}

Sol. BSE, formerly known as the Bombay Stock Exchange, has appointed its first independent woman director Jayshree Vyas. BSE already has two non-executive women directors namely Usha Sangwan and Rajeshree Sabnavis on its Board.

 

Q3. The Central government has asked the state transport departments to make it mandatory for all EVs to use the______number plates.

  1. Yellow
  2. Red
  3. Orange
  4. Green

S3. Ans. {d}

Sol. The Central government has asked the state transport departments to make it mandatory for all EVs to use the green number plates, irrespective of the year in which they were bought.

 

Q4. Who among the following has set a record with the most wins ever, taking home 12 honours at the Billboard Music Awards?

  1. Justin Bieber
  2. Drake
  3. Eminem
  4. Big Sean

S4. Ans. {b}

Sol. Rapper Drake set a record with the most wins ever, taking home 12 honours at the Billboard Music Awards. Drake surpassed singer Taylor Swift to become the top award recipient in the Billboard Music Awards history.

Q5. Which of the following country has become India’s top crude oil supplier for the second consecutive year, meeting more than one-fifth of the country’s oil needs in the 2018-19 fiscal year?

  1. UAE
  2. USA
  3. Qatar
  4. Iraq

S5. Ans. {d}

Sol. Iraq has become India’s top crude oil supplier for the second consecutive year, meeting more than one-fifth of the country’s oil needs in the 2018-19 fiscal year.

Q6. Master Hirannaiah has passed away at the age of 85. He was a noted_________theatre personality, satirist and TV actor.

  1. Kannada
  2. Marathi
  3. Hindi
  4. Bhojpuri

S6. Ans. {a}

Sol. Noted Kannada theatre personality, satirist and TV actor Master Hirannaiah has passed away. He was 85 years old.

Q7. Which of the following country has emerged as the third largest foreign direct investor in India during 2017-18?

  1. The Netherland
  2. Mexico
  3. Singapore
  4. Malaysia

S7. Ans. {a}

Sol. The Netherlands has emerged as the third largest foreign direct investor in India during 2017-18, with investments pegged at about $2.67 billion across sectors.

 

Q8. World Tuna Day is celebrated every year on_______.

  1. 1st May
  2. 10th May
  3. 2nd May
  4. 15th May

S8. Ans. {c}

Sol. World Tuna Day is celebrated every year on 2 May to raise awareness about the importance of tuna and to promote more sustainable fishing practices.

Q9. Who among the following has been named as the next President of Marylebone Cricket Club (MCC), becoming the first non-British President of the club?

  1. Wasim Akram
  2. Kumar Sangakara
  3. Sachin Tendulkar
  4. Rahul Dravid

S9. Ans. {b}

Sol. Former Sri Lanka captain Kumar Sangakkara has been named as the next President of Marylebone Cricket Club (MCC), becoming the first non-British President of the club.

 

Q10. Which of the following bank had announced that it will link its interest rate on savings account with a balance above Rs1 lakh and short-term loans like overdraft and cash credit facility to Reserve Bank of India’s repo rate, effective 1 May 2019?

  1. BOB
  2. ICICI
  3. SBI
  4. IDBI

S10. Ans. {c}

Sol. India’s largest bank State Bank of India has moved to a new interest rate regime on large savings account deposits as well as short-term loans. Earlier, SBI had announced that it will link its interest rate on savings account with a balance above Rs1 lakh and short-term loans like overdraft and cash credit facility to Reserve Bank of India’s repo rate, effective 1 May 2019.