Current Affairs MCQ 14th April 2019

0
355

Current Affairs MCQ 14th April 2019

Q1. The Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting decided to Reduce the policy repo rate to 6.0% from _________ with immediate effect.

  1. 6.75%
  2. 6.25%
  3. 6.50%
  4. 6.15%

S1. Ans. {b}

Sol. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, the Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting today decided to Reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.0% from 6.25% with immediate effect.

Q2. Vice President Venkaiah Naidu conferred President’s Certificate of Honour and Maharshi Badrayan Vyas Samman Awards at New Delhi. The award of the Certificate of Honour was introduced in the year _________.

  1. 1948
  2. 1968
  3. 1958
  4. 1978

S2. Ans. {c}

Sol. Vice President Venkaiah Naidu conferred President’s Certificate of Honour and Maharshi Badrayan Vyas Samman Awards at New Delhi. The award of the Certificate of Honour was introduced in the year 1958 to honour the scholars of Sanskrit, Arabic and Persian Languages.

Q3. Name the country’s first indigenously designed and developed artillery gun that was recently inducted in the Indian Army.

  1. Boforce
  2. Dhanush
  3. Nag
  4. Sarp

S3. Ans. {b}

Sol. In a major boost to India’s firepower, country’s first indigenously designed and developed Dhanush artillery gun was inducted in the Indian Army during a ceremony held at Ordnance Factory in Jabalpur, MP. Dhanush 155mm/45 calibre towed gun system can be deployed in all types of terrains.

Q4. With which of the following Bank, National Thermal Power Corporation has inked a term-loan agreement to raise Rs 2,000 crore, which would be used to part finance its capital expenditure?

  1. Canara Bank
  2. HDFC Bank
  3. IDBI Bank
  4. ICICI Bank

S4. Ans. {a}

Sol. State-run power giant National Thermal Power Corporation has inked a term-loan agreement with Canara Bank to raise Rs 2,000 crore, which would be used to part finance its capital expenditure.

Q5. With which of the following council/company, the Indian Navy has inked an MoU to undertake joint research and development of advanced technologies for the Indian Navy?

  1. Tata
  2. CII
  3. Reliance Defence
  4. CSIR

S5. Ans. {D}

Sol. The Indian Navy and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) inked an MoU to undertake joint research and development of advanced technologies for the Indian Navy. This will be a collaborative arrangement between labs of CSIR, the Indian Navy and Indian industry.

Q6. Rabat is the capital city of ____________.

  1. Malaysia
  2. Laos
  3. Morocco
  4. Italy

S6. Ans. {c}

Sol. Morocco Capital: Rabat, Currency: Moroccan dirham.

Q7. World Health Day is organized across the world on ___________.

  1. 7 April
  2. 8 April
  3. 13 April
  4. 10 April

S7. Ans. {a}

Sol. April 7 of each year marks the celebration of World Health Day. The theme of World Health Day 2019 is ‘Universal health coverage (UHC): Everyone, Everywhere’, according to WHO.

Q8. The joint military exercise between Morocco and the US kicked off in southern Morocco. What is the name of this exercise?

  1. Lincon Power
  2. Africa Lion
  3. Morrus Link
  4. Black Pitch

S8. Ans. {b}

Sol. The joint military exercise between Morocco and the US, “African Lion 2019,” kicked off in southern Morocco. The exercise marks the participation of thousands of military officers.

Q9. Name the company that has been named as the ‘Global Slag Company of the Year’ at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019.

  1. Mittal Steel
  2. Reliance Steel
  3. Tata Steel
  4. Bhusan Steel

S9. Ans. {c}

Sol. Tata Steel has been named as the ‘Global Slag Company of the Year’ at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019. The conference was held recently in Aachen, Germany. It is one of the largest global annual slag event, attended by major steelmakers, steel mill service providers & associated companies.

Q10. Name the player who won in Men’s Singles category in 2019 Malaysia Open.

  1. Chen Long
  2. Lin dan
  3. Joko Suprianto
  4. Taufik Hidayat

S10. Ans. {b}

Sol. The 2019 Malaysia Open, officially the CELCOM AXIATA Malaysia Open 2019, is a badminton tournament which takes place at Axiata Arena in Malaysia. It has a total purse of $700,000. The sports event was held in Kuala Lumpur, the capital city of Malaysia. Lin Dan of China won in Men’s Singles category after defeating Chen Long of China. Tai Tzu-ying of Chinese Taipei won in Women’s singles after defeating Japan’s Akane Yamaguchi.