Current Affairs MCQ 12th June 2019

0
80

Current Affairs MCQ 12th June 2019

Q1. New government of Prime Minister Narendra Modi will present its first Budget on ___________ July 2019.

  1. 2nd July
  2. 5th July
  3. 8th July
  4. 11th July

S1. Ans. {b}

Sol. The first session of the newly-elected Lok Sabha has been convened from 17th June to 26th July 2019 and the new government of Prime Minister Narendra Modi will present its first Budget on 05th July 2019 by Nirmala Sitharaman, who is Minister of Finance and Minister of Corporate Affairs. The 40-day session will have 30 sittings.

 

Q2. Union Cabinet has approved the extension of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) to all the farmers in the country. PM-KISAN scheme was launched in Uttar Pradesh’s Gorakhpur on-

  1. 22nd February 2019
  2. 28th February 2019
  3. 24th February 2019
  4. 21st February 2019

S2. Ans. {c}

Sol. The newly-sworn in NDA government at the Centre has taken four major decisions related to farmers’ and traders welfare in the first meeting of the Union Cabinet. It has approved the extension of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) to all the farmers in the country. Earlier the benefit of the scheme was applicable to farmers having two hectares of land. PM-KISAN scheme was launched in Uttar Pradesh’s Gorakhpur on 24th February 2019 by transferring the first installment of ?2,000 each to over one crore farmers.

 

Q3. The first session of the _____________ Lok Sabha will commence on 17th of June 2019.

  1. 17th
  2. 15th
  3. 19th
  4. 10th

S3. Ans. {a}

Sol. The first session of the 17th Lok Sabha will commence on 17th of this month (June). The Rajya Sabha will have its sitting from 20th onwards. Information and Broadcasting Minister Prakash Javdekar stated the session will continue till 26th of next month (July).

Q4. Centre has approved the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana under which small and marginal farmers will get a minimum fixed pension of ______________ rupees per month on attaining the age of 60 years.

  1. Rs 4,000
  2. Rs 5,000
  3. Rs 3,000
  4. Rs 6,000

S4. Ans. {c}

Sol. Centre has approved the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana under which small and marginal farmers will get a minimum fixed pension of 3,000 rupees per month on attaining the age of 60 years.

 

Q5. Former ISRO chief Dr. Kasturirangan led Committee submitted the draft National Educational Policy (NEP) to HRD Minister in New Delhi. Who is present union HRD Minister?

  1. Smriti Irani
  2. Prakash Javedkar
  3. Narendra Singh Tomar
  4. Ramesh Pokhriyal Nishank

S5. Ans. {d}

Sol. Former ISRO chief Dr. Kasturirangan led Committee submitted the draft National Educational Policy (NEP) to HRD Minister Ramesh Pokhriyal Nishank in New Delhi. The policy draft recommends incorporation of Indian knowledge systems in the curriculum, constituting a National Education Commission and curbing arbitrary fees hikes by private schools.

 

Q6. The Indian Air Force (IAF) has removed all the temporary restrictions on all air routes in the Indian air space. Where is the headquarters of Indian Air Force?

  1. Dehradun
  2. New Delhi
  3. Kolkata
  4. Chennai

S6. Ans. {b}

Sol. The Indian Air Force (IAF) has removed all the temporary restrictions on all air routes in the Indian air space. The Indian Air Force had put temporary airspace restrictions on Indian air space on February 27. The headquarters of Indian Air Force is in New Delhi.

Q7. Name the Indian-origin, who has appointed as the Deputy Executive Director in the global body’s agency focused on women empowerment and gender equality recently?

  1. Anita Bhatia
  2. Annie Zaidi
  3. Suresh Kumar
  4. Karambir Singh

S7. Ans. {a}

Sol. Indian-origin Anita Bhatia, a veteran in strategic partnerships, resource mobilization, and management, has been appointed by UN Secretary-General Antonio Guterres as the Deputy Executive Director in the global body’s agency focused on women empowerment and gender equality.

 

Q8. Which of the following state has waived admission fees for students taking admission up to Post Graduate level whose parental income is less than 2 lakh rupees per year?

  1. Goa
  2. Kerala
  3. Bihar
  4. Assam

S8. Ans. {d}

Sol. Assam government has waived admission fees for students taking admission up to Post Graduate level whose parental income is less than 2 lakh rupees per year. All provincialized government colleges and 5 universities are incorporated under the scheme.

 

Q9. Prime Minister Narendra Modi has approved changes to the Prime Minister’s Scholarship Scheme for wards of deceased defense personnel under the National Defence Fund. The quota of new scholarships for children of state police officials will be __________ in a year.

  1. 1000
  2. 500
  3. 1500
  4. 2000

S9. Ans. {b}

Sol. Prime Minister Narendra Modi has approved changes to the Prime Minister’s Scholarship Scheme for wards of deceased defense personnel under the National Defence Fund. The quota of new scholarships for children of state police officials will be 500 in a year. The rates of scholarship have also been increased from Rs. 2000 per month to Rs. 2500 per month for boys and from Rs. 2250 per month to Rs. 3000 per month for girls.

 

Q10. Who is the present Chief Minister of Assam?

  1. N biren Singh
  2. PS Golay
  3. Sarbananda Sonowal
  4. Tarun Gogoi

S10. Ans. {c}

Sol. Sarbananda Sonowal is an Indian politician who has been Chief Minister of Assam since 2016.