Current Affairs MCQ 9th November 2017

0
55
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 9th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 9th November 2017

Current Affairs MCQ 9th November 2017

1) ________to use EVMs with VVPAT machines on all booths during assembly elections
a) Assam
b) Himachal Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Himachal Pradesh will be the first state to use EVMs with VVPAT machines on all booths during assembly elections. The state will go to polls in a single phase. Elaborate arrangements have been made for smooth conduct of polls.

2) Piyush Goyal has launched ‘Grahak Sadak Koyla Vitaran App’ benefitting customers of _______
a) Tata Motors
b) HCL
c) CIL
d) ONGC
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Piyush Goyal, Union Minister of Railways & Coal has launched ‘Grahak Sadak Koyla Vitaran App’ benefitting customers of Coal India Limited (CIL) lifting coal through road mode.

3) Jaipur , Varanasi and Chennai Included in UNESCO’s Creative Cities Network For Contribution in _________
a) Music
b) Acting
c) Politicians
d) Sports
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: Totally 64 cities from 44 countries have been designated as UNESCO Creative Cities by Director-General, Irina Bokova. Chennai is the third Indian city on the list of UNESCO Creative Cities list after Jaipur and Varanasi.

4) _______Becomes New Member Of International Solar Alliance
a) Austria
b) Guinea
c) Denmark
d) India
e) None of the above
Answer: b) External Affairs Minister Sushma Swaraj held a meeting with Guinea’s Foreign Minister, Mamady Toure, during the course of which the latter handed over his country’s instrument accession to the India-initiated International Solar Alliance (ISA).

5) UNSC drops plans to adopt resolution demanding end to violence in _______
a) Myanmar
b) Austria
c) Egypt
d) Israel
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: In the face of strong opposition from China, the United Nations Security Council has dropped plans to adopt a resolution demanding an end to the violence in Myanmar and instead opted for a statement.

6). Digital payment platform _______ introduced payments using BHIM UPI on its platform
a) paytm
b) mobikwik
c) Freecharge
d) Airtel
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Digital payment platform Paytm introduced payments using BHIM UPI on its platform, using which users can create their own Paytm BHIM UPI ID on the app, which will be issued by Paytm Payments Bank.

Current Affairs MCQ 9th November 2017

7) Long-Range Cruise Missile ‘________’ Test-Fired
a) Nirbhaya
b) Neer
c) Nirbhay
d) Nirbh
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: India conducted a flight test of its indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile ‘Nirbhay’. It can carry warheads of up to 300 kg from a test range at Chandipur along the Odisha coast.

8) PayPal launches domestic operations in ______
a) India
b) Pakistan
c) USA
d) China
e) None of the above
Explanation: (a) Digital payments company PayPal has launched its domestic operations in India.The inception of domestic operations by PayPal coincides with exact date of one year of demonetization in India.

9) ______government inked an MoU with Intel and UST Global
a) Odisha
b) Kerala
c) Assam
d) Andhra Pradesh
e) None of the above
Answer: (b)

10) _________& Ola is building a new connected vehicle platform for car manufacturers
a) Microsoft
b) Uber
c) Samsung
d) Airtel
e) None of the above
Answer: a) Microsoft, Ola is building a new connected vehicle platform for car manufacturers worldwide. As part of the partnership, Ola announced that Microsoft will be its preferred cloud provider.

 

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 70 time, 1 visit today)