Current Affairs MCQ 8th September 2017

0
145
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 8th September 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 8th September 2017 Current Affairs MCQ 8th September 2017

1) UJALA Scheme Launched in Melaka,____________
a) Singapore
b) Malaysia
c) Australia
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The Scheme was launched by Chief Minister of Melaka Datuk Seri Utama Ir. Hj. Idris Bin Hj. Haron. In due course of time, the successful Indian model of UJALA scheme has become a sought-after example for the different nations of the world and will now be implemented in Melaka to extend programme benefits to people of the region.

2). _____Life Insurance Gets SEBI approval for Rs 8,400 crore IPO
a) RBI
b) BOB
c) SBI
d) Karnataka bank
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: SBI Life Insurance has received approval from the Securities and Exchange Board of India for an IPO (Initial Public Offering) of up to Rs 8,400 crore ($1.3 billion). The IPO will involve 120 million secondary shares or 12 per cent of the insurer’s equity capital.

3) Agreement between State-owned ____________ US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G
a) BSNL
b) MTNL
c) Airtel
d) Vodafone
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: State-owned Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) entered into an agreement with US-based networking solutions provider Coriant to chart the path to 5G and Internet of Things (IoT) in India.

4) _______has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank)
a) LIC
b) Exide Life Insurance Company
c) GIC
d) NICL
e) None of the above

Answer: b) Exide Life Insurance has announced a partnership with Punjab & Maharashtra Co-operative Bank (PMC Bank) to offer its protection and savings products to the latter’s customers.

5) List of MoUs Signed During Visit of PM Modi to _______
a) US
b) Australia
c) China
d) Myanmar
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: After attending the BRICS Summit in China, PM Modi left for his three-day visit to Myanmar. He was received by the Myanmar President Htin Kyaw.

6). Parineeti Chopra, First Indian Woman Ambassador For Tourism _________
a) US
b) Australia
c) China
d) Myanmar
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Bollywood actress Parineeti Chopra has been appointed as the first Indian woman ambassador in ‘Friends of Australia’ (FOA) advocacy panel by Tourism Australia.Current Affairs MCQ 8th September 2017

7) NHAI Awards First International Project in __________to Punj Lloyd-Varaha
a) US
b) Australia
c) China
d) Myanmar
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The National Highway Authority of India has awarded its first international project in Myanmar to a joint venture of Punj Lloyd-Varaha. This is for the upgradation of the Yagyi–Kalewa section in Myanmar to two lanes with earthern shoulder in the engineering, procurement, and construction mode.

8) 13th Edition of joint military Exercise Yudh Abhyas 2017 between India &__________
a) Nepal
b) Japan
c) China
d) US
e) None of the above
Explanation: (a) A joint military training, Exercise Yudh Abhyas-2017 will be conducted at Joint Base Lewis McChord, Washington, USA from 14 to 27 September 2017 between India and the USA.

9) India and ________ have agreed to collaborate closely in defence production
a) Myanmar
b) China
c) Japan
d) US
e) None of the above

Answer: (c)
Explanation: India and Japan have agreed to collaborate closely in defence production, including on dual-use technologies. The two countries resolved to ramp up overall military engagement under the bilateral special strategic framework.

10) __________to Host Commonwealth Weightlifting Championships in 2019
a) India
b) China
c) Japan
d) US
e) None of the above

Answer: a) India will host the 2019 edition of the Commonwealth (Youth, Junior and Senior) Weightlifting Championships. The Executive Board of Commonwealth Weightlifting Federation met at Gold Coast, Australia and decided to allot the 2019 edition of the competitions to India.

(Visited 112 time, 1 visit today)