Current Affairs MCQ 8th October 2017

0
116
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 8th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 8th October 2017

1) Rajnish Kumar Takes Over as New ________ Chairman
a) SBI
b) ICICI
c) Axis Bank
d) Vijaya Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Rajnish Kumar took over as the chairman of the largest public sector bank, the State Bank of India (SBI). He has replaced Arundhati Bhattacharya. She had completed her one-year extended term.

2) ________Inks MoU with HPCL for Digital Payments
a) SBI
b) ICICI
c) Axis Bank
d) Vijaya Bank
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Vijaya Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions. This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.

3) _________ and EIB Ink Pact for Financing Bangalore Metro Rail Project
a) India
b) China
c) France
d) Japan
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: India and European Investment Bank (EIB) signed the finance contract for lending of300 million euros (about Rs 2,293 crore) for Bangalore Metro Rail Project phase-II.

4) Zafar Mahmood Abbasi, ________ New Navy Chief
a) Iran
b) Nepal
c) Japan
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: d) Pakistan appointed Vice-Admiral Zafar Mahmood Abbasi as new Chief of Naval Staff. He will replace Admiral Muhammad Zakaullah who will retire on 6 October. President Mamnoon Hussain approved the appointment of Abbasi on the advice of Prime Minister Shahid Khaqan Abbasi.

5) The _________ Parliament confirmed Ukhnaa Khurelsukh as the country’s new Prime Minister
a) Russia
b) Mongolia
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Mongolian Parliament confirmed Ukhnaa Khurelsukh as the country’s new Prime Minister. His confirmation comes after Jargaltulga Erdenebat was voted out of office over allegations of corruption and incompetence. Khurelsukh previously served in the army and joined the parliament as a member in 2000. He is the 30th Prime Minister of Mongolia.

6). PM Modi Lays Foundation Stone for Bridge in Dwarka__________
a) Gujarat
b) Rajasthan
c) UP
d) Uttarakhand
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of a four-lane cable-stayed bridge between Okha and Beyt Dwarka. The bridge is a link between old and new Dwarka.

7) _________Launched Private Label MarQ for Large Appliances Category
a) Flipkart
b) Paytm
c) Amazon
d) Myntra
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Flipkart announced the launch of MarQ, an in-house brand in the large appliances category. MarQ is an in-house brand of Flipkart, that sells large appliances. This has been done in a move expands Flipkart’s self-branded offerings on its marketplace.

8) _____ Launches India’s First Online Property Bidding Platform
a) Magicbricks
b) Paytm
c) Yahoo
d) Snadeal
e) None of the above
Explanation: (a) Magicbricks announced the launch of India’s first online bidding platform for residential and commercial properties and tied-up with developer M3M for the inaugural ‘My Bid, My Home’ under which consumers can bid for ready-to-move-in residential properties in Gurugram.

9) Arunachal Pradesh, Meghalaya, and ______ Sign MoU to Boost Culture and Tourism
a) Assam
b) UP
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: An MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ program, to boost cultural ties. Under the program, the states will connect with each other to know more about the culture, heritage and traditions of each other.

10) ISRO to Set up Research Centre in _______
a) Guwahati
b) Tamil Nadu
c) Jaipur
d) Mumbai
e) None of the above

Answer:a) The Indian Space Research Organization (ISRO) will set up a research centre in Guwahati, Assam for start ups, academicians, environmentalists and entrepreneurs

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 148 time, 1 visit today)