Current Affairs MCQ 6th October 2017

0
124
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 6th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 6th October 2017

1) World Teachers’ Day is held annually on_______
a) 05th September
b) 05th August
c) 05th October
d) 05th November
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: World Teachers’ Day is held annually on 5 October since 1994 to commemorate the anniversary of the signing of the 1966 UNESCO/ILO Recommendation concerning the Status of Teachers. The theme of 2017 World Teachers’ Day is “Teaching in Freedom, Empowering Teachers”.

2) ________ Gets Approval for Tigo Merger
a) Airtel
b) Vodafone
c) Aircel
d) Idea
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Bharti Airtel has received Ghana’s National Communications Authority’s approval for the merger between Bharti Ghana (Airtel) and Millicom Ghana (Tigo), subject to certain conditions.

3) 8th SAARC Speaker, Parliamentarians Conference Started in ________
a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: The 8th conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians (ASSP) will take place from October 4 to 6 at the Hotel Hilton in Colombo, Sri Lanka. The Association of SAARC Speakers and Parliamentarians was set up in 1992 with the vision to promote friendship and understanding amongst the peoples of South Asia.

4) ______to be Guest Country at the World Government Summit
a) Russia
b) Nepal
c) Japan
d) India
e) None of the above

Answer: d) The World Government Summit announced that India is a guest country in its upcoming gathering. The Annual Gathering is scheduled from February 11 to 13, 2018.

5) Brenda Hale, First Female President of _______ Supreme Court
a) Russia
b) UK
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Brenda Hale, the first female president of the supreme court, and Sir Ian Burnett, the youngest lord chief justice for 50 years, have been sworn in at the opening of the legal year.

6). Param Shah Appointed as _______ UK Director
a) FICCI
b) WWE
c) WTO
d) ICMR
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The apex industry body, Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) announced the appointment of Param Shah as the new Director for the United Kingdom (UK) operations. Shah will succeed Pratik Dattani whose tenure with FICCI ended recently.

7) _______Signs $4.5-bn Loan Deal With India
a) Bangladesh
b) China
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Bangladesh signed a $4.5 billion third line of credit (LoC) agreement with India for its infrastructure and social sector development. The agreement was signed in the presence of Finance Minister Arun Jaitley and his Bangladeshi counterpart A M A Muhith.

8) _____ and IRCTC Rail Connect Partner for Ticket Bookings
a) Mobikwik
b) Paytm
c) Yahoo
d) Snadeal
e) None of the above
Explanation: (a) Digital payments firm MobiKwik announced its partnership with IRCTC Rail connect app, which will allow customers book railway tickets using the former’s payment gateway.

9) Reserve Bank of India Opens Branch in _____
a) Assam
b) Dehradun
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above
Answer: (b) Explanation: The Reserve Bank of India opened a branch in the Dehradun city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the RBI’s Branch.

10) Government Names Rajnish Kumar as which bank Next Chairman
a) RBI
b) ICICI
c) SBI
d) Bank of Baroda
e) None of the above

Answer: c) The Government named Rajnish Kumar as the new chairman of State Bank of India, for a three-year term. Kumar will succeed Arundhati Bhattacharya. At present, Rajnish Kumar is one of the managing directors of SBI.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 139 time, 1 visit today)