Current Affairs MCQ 5th October 2017

0
88
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 5th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 5th October 2017Current Affairs MCQ 5th October 2017

1) Country’s First ITI for Divyangans in _______-
a) Assam
b) Andhra Pradesh
c) Rajasthan
d) Gujarat
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Foundation stone for the first ever Industrial Training Institute for the Divyangansexclusively was laid at Dibrugarh ITI Complex at Borboruah, Dibrugarh by Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal.

2) ________ launches mid-day Meals Scheme for Pregnant Women
a) Karnataka
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Karnataka government launched the Rs. 302-crore Mathru Poorna scheme, aimed at providing free mid-day meals to pregnant and lactating women in rural areas. The meals, which will be provided in Anganwadi centres, will include an egg, rice, pulses, vegetables, and milk.

3) First ______ Crude Oil Shipment Arrives in Paradip
a) US
b) Nepal
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: The first US crude oil cargo of 1(point)6 million barrels bought by Indian Oil Corporation from the US reached Paradip Port, Odisha. Indian Oil will process the crude at its East-Coast base refineries, located at Paradip, Haldia, Barauni and Bongaigaon.

4) ______Launches ‘World’s Biggest & Most Powerful’ Nuclear Icebreaker
a) Russia
b) Nepal
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above
Answer: a) Russia has launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker ship in a bid to expand its strategic presence in the resource-rich, terrain of the Arctic. The massive vessel, named Sibir (Siberia), was developed as part of a huge push by the Rosatom State Atomic Energy Corporation to open up crucial shipping lanes in the icy Northern Sea Route.

5) Brenda Hale, First Female President of _______ Supreme Court
a) Russia
b) UK
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Brenda Hale, the first female president of the supreme court, and Sir Ian Burnett, the youngest lord chief justice for 50 years, have been sworn in at the opening of the legal year.

6). Soumya Swaminathan, New Deputy Director General at _________
a) WHO
b) WWE
c) WTO
d) ICMR
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The World Health Organization (WHO) appointed Soumya Swaminathan one of two deputy Directors General. This is the first time such a post has been ever created within the organisation.Current Affairs MCQ 5th October 2017

7) Nobel Prize in ________ 2017 to Jacques Dubochet, Joachim Frank and Richard Henderson
a) Chemistry
b) Medicine
c) Physics
d) peace
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Nobel Prize in Chemistry 2017 to Jacques Dubochet, Joachim Frank and Richard Henderson “for developing cryo-electron microscopy for the high-resolution structure determination of biomolecules in solution”.

8) Yatra Online Inc has tied up with ________ to bring the hospitality firm’s inventory on its platform
a) OYO
b) Paytm
c) Yahoo
d) Snadeal
e) None of the above
Explanation: (a) Yatra Online Inc has tied up with OYO to bring the hospitality firm’s inventory on its platform.The partnership brings OYO’s inventory onto an online travel agent platform and with this Yatra’s total hotel inventory will expand to over 70,000 hotels in India

9) Mukhya Mantri Kaushal Samvardhan and Kaushalya Yojana flagged off in _____
a) Assam
b) Madhya Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Madhya Pradesh Government has implemented the Chief Minister’s Skill Promotion and Skills Scheme to provide jobs by providing employment oriented training to the youth.

10) The 2017 Nobel _________ Prize has been awarded “for decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves” to Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne
a) Chemistry
b) Medicine
c) Physics
d) peace
e) None of the above

Answer: c) The 2017 Nobel Physics Prize has been awarded “for decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves” to Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne of the Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 100 time, 1 visit today)