Current Affairs MCQ 30th October 2017

0
94
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 30th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 30th October 2017

1) _________Pirates Clinched Third Pro Kabaddi Successive Title
a) Patna
b) Assam
c) Bengaluru
d) Sikkim
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Pardeep Narwal scored incredible 24 points to steer Patna Pirates to third consecutive Pro Kabaddi title. Pardeep, who had scored 76 points in three playoffs, helped Patna come from behind and thump Gujarat Fortunegiants 55-38 in the summit clash of Pro Kabaddi season 5.

2) _______ beat Spain 5-2 to Win First-ever U-17 Title
a) England
b) Burundi
c) Chile
d) Japan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: England scripted a dramatic turnaround in Kolkata to win the 2017 FIFA U17 World Cup for the very first time after a 5-2 win over European U17 champions Spain.

3) _________ Honoured With Lifetime Achievement Award
a) Sharmila Tagore
b) Hema Malini
c) Rekha
d) Helen Khan
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Veteran actor Sharmila Tagore has received the Lifetime Achievement Award. The 72-year-old actor was bestowed with the recognition by the PHD Chamber of Commerce and Industry in New Delhi for her contribution in the field of cinema.

4) N.J.Gangte Appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of _________
a) Saudi Arabia
b) Zambia
c) China
d) Qatar
e) None of the above

Answer: b) N.J.Gangte has been appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Zambia. He is presently the Joint Secretary in the Ministry of External Affairs. He is expected to take up his assignment shortly.

5) ___________ First Indian Company to Cross Rs 6 Trillion Market Capital
a) RIL
b) NTPC
c) Airtel
d) Paytm
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Reliance Industries Ltd (RIL) became the first Indian company to cross Rs 6 trillion market capitalization after its shares surged over 75% so far this year and hit a fresh lifetime high.

6). Karnataka Govt Signs MoU with ________
a) Google
b) Nokia
c) Apple
d) Microsoft
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: The Karnataka Government announced the signing of an MoU with Microsoft Corporation India Private Limited with an intention to empower smallholder farmers with technology-oriented solutions that will help them increase income.

7) India and _________ Agree to Strengthen Bilateral Defence Cooperation
a) Japan
b) Myanmar
c) Saudi Arabia
d) France
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: India and France have agreed to strengthen bilateral defence cooperation as a key Pillar of strategic partnership between the two countries. Defence minister Nirmala Sitharaman and French Minister for the Armed Forces, Ms. Florence Parly discussed a range of measures to expand military to military ties.

8) Cabinet Approves Rs. _______ for Construction of Six IIT Campuses
a) Rs 7,000 crore
b) Rs 6,000 crore
c) Rs 4,000 crore
d) Rs 3,000 crore
e) None of the above
Explanation: (a) The Union Cabinet has approved over Rs 7,000 crore for construction of permanent campuses of six new Indian Institute of Technology (IITs) across the country. Each of the permanent campuses to be established at Tirupati (Andhra Pradesh), Palakkad (Kerala), Dharwad (Karnataka), Jammu (Jammu and Kashmir), Bhilai (Chhattisgarh) and Goa will have a facility for housing 1,200 students from the academic year 2020-2021.

9) _______Overtakes US to Become Second Largest Smartphone Market
a) Japan
b) China
c) India
d) Malaysia
e) None of the above

Answer: (c)
Explanation: India overtake the US to become the world’s second-largest smartphone market, trailing only China, according to a new report by analyst firm Canalys. In the second quarter of 2017, India’s smartphone market recovered quickly with shipments growing 23% year-on-year in the third quarter to reach just over 40 million units.

10) ________Declares Vrindavan, Barsana as Sacred Sites
a) UP
b) Assam
c) Uttarakhand
d) Rajasthan
e) None of the above

Answer: a) The Uttar Pradesh government issued an order notifying Vrindavan and Barsana towns in Mathura district as “pavitra teerth sthals (sacred pilgrimage sites)”. No meat and liquor shops will be allowed in these towns anymore.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 144 time, 1 visit today)