Current Affairs MCQ 27th October 2017

0
49
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 27th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 27th October 2017Current Affairs MCQ 27th October 2017

1) Polling for ________ Assembly Elections to be Held on 9th and 14 December
a) Gujarat
b) Assam
c) Rajasthan
d) Sikkim
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Gujarat will go to polls in two phases on December 9th and 14th for 182 assembly seats. The Chief Election Commissioner of India Mr. A K Joti made this announcement. The 89 seats will go to polls in the first phase and the rest 93 in the second phase.

2) _______ CM Launches Rajiv Mehrishi’s ‘India 2017 Yearbook’
a) Gujarat
b) Assam
c) Rajasthan
d) Sikkim
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje launched an e-book titled ‘India 2017 Yearbook’, compiled by the present Comptroller and Auditor General of India (CAG) Rajiv Mehrishi.

3) _________ and Asian Development Bank Sign $300 Million Loan
a) India
b) US
c) China
d) Japan
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: The Asian Development Bank and the Government of India signed a $300 million loan to continue a series of fiscal reforms in the State of West Bengal to improve the quality of public service delivery.

4) Cabinet Approves Rs __________ PSBs’ Capitalisation Plan
a) 2.10 lakh cr
b) 4.11 lakh cr
c) 2.15 lakh cr
d) 2.11 lakh cr
e) None of the above

Answer: d) The Indian government has announced an allocation of Rs 2.11 lakh crore over 2 years for the recapitalization of public sector banks. As part of the plan, the government will essentially issue bonds to banks worth Rs 1.35 lakh crore while Rs 76,000 crore will come through budgetary support.

5) ___________Overtakes Lionel Messi in Forbes List by $1 Million
a) Virat Kohli
b) R Aswin
c) Rohit Kumar
d) M S Dhoni
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: According to the list released by Forbes, Virat Kohli ranks ahead of Barcelona superstar Lionel Messi when it comes to brand value. The captain of the Indian cricket has a brand value of $14.5 million which puts him ahead of Messi on the 7th spot in the top 10 list revealed by Forbes.Current Affairs MCQ 27th October 2017

6). ______President Ashraf Ghani Visits India
a) Pakistan
b) Iraq
c) Russia
d) Afghanistan
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Afghani President Ashraf Ghani was on a national visit to India. During his visit, he met with the president Ram Nath Kovind and PM Modi. India and Afghanistan have agreed to work closely with the regional and international partners to further the objective of seeing Afghanistan emerge as a stable, peaceful, united and prosperous nation.

7) _________passport has become the most powerful in the world
a) Indonesia
b) China
c) Japan
d) Singapore
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Singapore’s passport has become the most powerful in the world with a Visa-Free Score of 159, according to the Passport Index developed by advisory firm Arton Capital. This is the first time an Asian country has been announced as having the most powerful passport.

8) Union Ministries of Power & Textiles Jointly Launched ‘__________’ Initiative
a) Saathi
b) Saarthi
c) Raathi
d) Sanjog
e) None of the above
Explanation: (a) The Union Ministries of Power and Textiles have jointly launched an initiative ‘SAATHI’ (Sustainable and Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries).

9) 3rd Global Investors’ India Forum Held in ______
a) Mumbai
b) Assam
c) New Delhi
d) Gujarat
e) None of the above

Answer: (c)
Explanation: Union Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, Shri R. K. Singh addressed the 3rd Global Investors’ India Forum in New Delhi. The theme of the event was ‘Ideate, Innovate, Implement and Invest in India’ and it was attended by global industry stalwarts.

10) _________ Government Laid Foundation Stone for Rs. 198 cr Aerospace Park
a) Assam
b) Tamil Nadu
c) Rajasthan
d) Karnataka
e) None of the above

Answer: b) The Tamil Nadu Chief Minister, Edapaddi K Palaniswami, laid the foundation stone for an aerospace park at Kanchipuram district to be set up by the State Government in 245 acres and at an estimated cost of Rs 198 crore.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 41 time, 1 visit today)