Current Affairs MCQ 26th October 2017

0
94
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 26th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 26th October 2017current affairs mcq 26th october 2017

1) __________ Tops in Digital Initiatives
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) UP
d) Sikkim
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Madhya Pradesh has emerged as the top state in terms of digital initiatives undertaken, with a maximum score of 100.1 on performance index, followed by Maharashtra at 99.9 and Andhra Pradesh at 99.8, according to a report by Coeus Age Consulting

2) _______ to Make LEI Must for Companies with Over Rs 5 Crore Exposure
a) RBI
b) SBI
c) ICICI
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: After making Legal Entity Identifier (LEI) mandatory for transactions in interest rate, forex and credit derivative market, the Reserve Bank of India (RBI) is set to make LEI compulsory for companies having aggregate fund-based and non-fund based exposure over Rs 5 crore.

3) _________ and Asian Development Bank Sign $300 Million Loan
a) India
b) US
c) China
d) Japan
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: The Asian Development Bank and the Government of India signed a $300 million loan to continue a series of fiscal reforms in the State of West Bengal to improve the quality of public service delivery.

4) Cabinet Approves Rs __________ PSBs’ Capitalisation Plan
a) 2.10 lakh cr
b) 4.11 lakh cr
c) 2.15 lakh cr
d) 2.11 lakh cr
e) None of the above

Answer: d) The Indian government has announced an allocation of Rs 2.11 lakh crore over 2 years for the recapitalization of public sector banks. As part of the plan, the government will essentially issue bonds to banks worth Rs 1.35 lakh crore while Rs 76,000 crore will come through budgetary support.

5) RBI Slaps Rs2-cr Penalty on ________bank
a) IDFC Bank
b) HDFC Bank
c) HSBC
d) ICICI Bank
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs 2 crore on IDFC Bank for contravention of regulatory restrictions pertaining to loans and advances. The penalty has been imposed in the exercise of powers vested in RBI under the Banking Regulation Act, 1949, taking into account failure of the bank to adhere to certain directions issued by RBI.

6). EEPC India Signs Pact with _____
a) Axis Bank
b) ICICI
c) RBI
d) PNB
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: The Engineering Export Promotion Council (EEPC) of India has signed an MoU with Punjab National Bank to provide easy access to finance for SMEs and merchant exporters of the council.current affairs mcq 26th october 2017

7) 30th Edition of CORPAT Begins Between Indian-_________ Navy
a) Indonesia
b) China
c) Japan
d) Singapore
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Indian Navy Ship Sukanya under the command of Commander SA Deodhar has arrived at Belawan Indonesia to participate in the 30th edition of CORPAT (Coordinated Patrol) and 3rd Bilateral exercise between the Indian Navy and the Indonesian Navy.

8) IndusInd Bank Launches m-wallet with ________
a) Mobikwik
b) Amazon
c) Snapdeal
d) Freecharge
e) None of the above
Explanation: (b) IndusInd Bank, in association with MobiKwik had announced the launch of a co-branded wallet ‘IndusInd MobiKwik’ that allows its customers to pay at the MobiKwik merchant network using their accounts, with a ’Direct Debit Feature’.

9) Padma Vibhushan Thumri Singer _________ Passes Away
a) Seema Arya
b) Gitanjali Rao
c) Girija Devi
d) Geeta Sharma
e) None of the above

Answer: (c)
Explanation: Eminent classical singer and Padma Vibhushan awardee Girija Devi died in Kolkata. She was 88 years old. She was considered as the “Queen of Thumri” and fondly called Appa Ji. She was from the “Benaras Gharana”.

10) _________and Heena Sidhu Strike Gold in ISSF World Cup
a) Pinky Devi
b) Jitu Rai
c) Rajat Sinha
d) Sania Malik
e) None of the above

Answer: b) Jitu Rai and Heena Sidhu combined to give India their first gold medal of the International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup Final in New Delhi.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 88 time, 1 visit today)