Current Affairs MCQ 25th October 2017

0
76
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 25th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 25th October 2017

1) Legendary _________ I V Sasi Passes Away
a) Filmmaker
b) Actor
c) Politician
d) Singer
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Veteran Malayalam director I V Sasi, best known for his films “Avalude Ravukal” and “Devasuram” died. He was 69. His debut directorial venture was “Ulsavam”, which released in 1975.

2) _______Appointed CBI Special Director
a) Rakesh Asthana
b) Suresh Sethi
c) Naresh Kumar
d) A P Singh
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Gujarat-cadre IPS officer Rakesh Asthana was appointed the special director of the Central Bureau of Investigation (CBI). Asthana, a 1984-batch IPS officer, had been serving in the Central Bureau of Investigation as additional director.

3) India Post Payments Bank (IPPB) Appoints __________ as its MD & CEO
a) Rakesh Asthana
b) Suresh Sethi
c) Naresh Kumar
d) A P Singh
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: India Post Payments Bank (IPPB) has appointed Mr. Suresh Sethi as its Managing Director & Chief Executive Officer. Mr Sethi was the former MD of Vodafone M-Pesa Ltd. Mr. Sethi takes over from the dynamic leadership of Mr. A.P. Singh who had been the interim MD & CEO of IPPB since January 2017.

4) Association of Mutual Funds in India (AMFI) Appoints ________ as New CEO
a) Rakesh Asthana
b) Suresh Sethi
c) Naresh Kumar
d) NS Venkatesh
e) None of the above

Answer: d) NS Venkatesh has been appointed as Chief Executive Officer of the Association of Mutual Funds in India (AMFI). The post was lying vacant after CVR Rajendran stepped down from the position in December 2016.

5) Government Appoints ex-IB Chief __________ as Interlocutor
a) Dineshwar Sharma
b) Suresh Sethi
c) Naresh Kumar
d) NS Venkatesh
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Union Home Minister Rajnath Singh announced that former Director IB Dineshwar Sharma was handpicked by the Ministry of Home Affairs (MHA) to hold a dialogue with stakeholders of Jammu and Kashmir. A sustained dialogue will be initiated with all shades of opinion in Kashmir Valley.

6). PM Modi Inaugurates first phase of Ghogha-Dahej RORO ferry service in _____
a) Assam
b) Rajasthan
c) Uttarakhand
d) Gujarat
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the first phase of ambitious Ghogha-Dahej Roll-on Roll-off ferry service at Ghogha in Bhavnagar district in Gujarat.With the opening of this 615-cores rupees ferry service, the distance between Saurashtra and South Gujarat regions could be covered in less than an hour via-sea route.

7) ________Signs Gas Oil Deal with India
a) Bangladesh
b) China
c) Japan
d) US
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Bangladesh has signed a long-term sales and purchase agreement with an Indian refiner to import gas oil to meet the country’s energy demand. The deal between Bangladesh Petroleum Corp. (BPC) and Numaligarh Refinery Ltd (NRL) was signed in presence of India’s external affairs minister Sushma Swaraj, who arrived in Dhaka

8) IndusInd Bank Launches m-wallet with ________
a) Mobikwik
b) Amazon
c) Snapdeal
d) Freecharge
e) None of the above
Explanation: (b) IndusInd Bank, in association with MobiKwik had announced the launch of a co-branded wallet ‘IndusInd MobiKwik’ that allows its customers to pay at the MobiKwik merchant network using their accounts, with a ’Direct Debit Feature’.

9) 11-Year-Old __________ Named America’s Top Young Scientist
a) Seema Arya
b) Gitanjali Rao
c) Pinky Mehta
d) Geeta Sharma
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Gitanjali Rao, an 11-year-old Indian-American schoolgirl, was named as “America’s top young scientist” for inventing a cost-effective, quick lead-contamination detector in water.

10) 2nd World Congress on Marxism to be Held in Beijing _______
a) China
b) Japan
c) Russia
d) US
e) None of the above

Answer: a) The 2nd World Congress on Marxism is scheduled to be held at Peking University in Beijing, China in May 2018. The theme of this conference is “Marxism and the Current World and China”.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 78 time, 1 visit today)