Current Affairs MCQ 24th October 2017

0
66
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 24th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 24th October 2017

1) _________Appoints Jayant Rikhye as CEO India
a) HSBC
b) ICICI
c) HDFC
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has announced the appointment of Jayant Rikhye as the Chief Executive Officer for India. The appointment would be effective from December 1 subject to regulatory approvals. He succeeds Stuart Milne.

2) Sibi George appointed as the Ambassador of India to _______
a) Switzerland
b) Pakistan
c) Australia
d) China
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Sibi George was appointed as the next Ambassador of India to Switzerland. Sibi George is an Indian Foreign Service (IFS) officer of 1993 batch. He has also served as deputy chief of mission of Indian embassy in Saudi Arabia. Sibi George will replace Smita Purushottam as the ambassador of India to Switzerland.

3) _______overtakes Bajaj to seal No 2 spot in domestic bike sales
a) Honda
b) Tata
c) Yamaha
d) Suzuki
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI) has raced past Bajaj Auto to become the second biggest bike seller in India during the first half of the ongoing fiscal.

4) Centre asks states to name toilets as __________in rural areas
a) ghar izzat
b) ghar me izzat
c) izzat e ghar
d) izzat ghar
e) None of the above

Answer: d) The Central Government has asked each state to name the toilets in their rural households as “izzat ghar”, or to use a phrase in regional language equivalent to “house of dignity”. Ministry of Drinking Water and Sanitation has asked the state government’s principal secretaries, to name toilets in rural areas as “izzat ghar”, after observing the name being used in many parts of Uttar Pradesh.

5) Most Pollution-linked Deaths Occur in ________
a) India
b) China
c) Russia
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: With 2.51 million deaths in 2015, India has been ranked No. 1 in pollution-related deaths, according to a report by The Lancet Commission on pollution and health. China recorded the second highest number of such deaths (1.8 million).

6). PM Modi Inaugurates first phase of Ghogha-Dahej RORO ferry service in _____
a) Assam
b) Rajasthan
c) Uttarakhand
d) Gujarat
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the first phase of ambitious Ghogha-Dahej Roll-on Roll-off ferry service at Ghogha in Bhavnagar district in Gujarat.With the opening of this 615-cores rupees ferry service, the distance between Saurashtra and South Gujarat regions could be covered in less than an hour via-sea route.

7) India beats Malaysia 2-1 in the finale to win the 2017 Asia Cup Hockey tournament held in Dhaka _______
a) Bangladesh
b) China
c) Japan
d) US
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India beats Malaysia 2-1 in the finale to win the 2017 Asia Cup Hockey tournament held in Dhaka, Bangladesh. This was India’s third continental title. Ramandeep Singh scored the opening goal in the third minute while Lalit Upadhyay extended India’s lead in the 29th minute of the game.
8) _______Partners with Abu Dhabi Global Markets for Collaboration on Fintech
a) Assam
b) Rajasthan
c) Uttarakhand
d) UP
e) None of the above
Explanation: (b) Rajasthan State Government under Chief Minister Vasundhara Raje has passed Criminal Laws (Rajasthan Amendment) Ordinance, 2017 which seeks to protect serving judges, former judges, magistrates and public servants in Rajasthan from being investigated for on-duty action without Government’s prior sanction.

9) Veteran British ________Roy Dotrice Passes Away
a) Singer
b) Actor
c) PM
d) Dancer
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Roy Dotrice, a veteran British actor, died in London. He was 94. Dotrice was known for his role as Leopold Mozart in the Oscar-winning film Amadeus and his many theater and TV roles.

10) Gaganjeet Bhullar Clinches Macao Open _____ Title 2017
a) Golf
b) Hockey
c) Rugby
d) Tennis
e) None of the above

Answer: a) Gagan jeet Bhullar had completed a wire-to-wire victory and lifted his eighth Asian Tour title at the Macau Open. He drained five birdies on the front nine and won by three shots despite a nerve-jangling double bogey.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 83 time, 1 visit today)