Current Affairs MCQ 24th February 2018

Current Affairs MCQ 23rd February 2018

Current Affairs MCQ 24th February 2018

We are here with the Multiple Choice Questions based on Current Affairs of 24th February 2018.

Q1. The Cobra Gold training exercise is one of the largest Military drills in the Indo-Pacific region. It was held recently in ___________.
(a) Thailand
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Malaysia
(e) South Korea

Q2. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased to __________ in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.
(a) Rs 435.34 crore
(b) Rs 339.65 crore
(c) Rs 534.45 crore
(d) Rs 234.43 crore
(e) Rs 643.56 crore

Q3. The Gandhi Nagar railway station has recently become the railway station to be fully-managed by women. This railway station is situated in which of the following city?
(a) Ahmedabad
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Chandigarh

Q4. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced the fund of ____________ for defence corridor of Bundelkhand.
(a) Rs30,000 crore
(b) Rs34,000 crore
(c) Rs48,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs20,000 crore

Q5. The Union Government has issued order setting up the ‘NITI Forum for North-East’. The forum will be co-chaired by _______________.
(a) Vice-Chairman of NITI Aayog Mr Rajiv Kumar
(b) CEO of NITI Aayog Amitabh Kant
(c) Minister of Development of Northeastern Region Dr Jitendra Singh
(d) Both (a) and (c)
(e) Both (b) and (c)

Q6. Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organization (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to ___________ for 2017-18.
(a) 9.75%
(b) 7.65%
(c) 8.55%
(d) 8.68%
(e) 9.35%

Q7. India successfully conducted a night trial of its indigenously developed nuclear capable Prithvi-II missile. It has a strike range of _____________.
(a) 350 km
(b) 500 km
(c) 750 km
(d) 1000 km
(e) 1250 km

Q8. A three–day India International Textiles Expo (IITExpo) of India has begun recently in ____________.
(a) Islamabad
(b) Kathmandu
(c) Colombo
(d) Dhaka
(e) New Delhi

Q9. ‘Capital First’ announced that the regulator National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company with ______________.
(a) IDBI bank
(b) Karnataka Bank
(c) Kotak Mahendra Bank
(d) IDFC Bank
(e) Karur Vyasya Bank

Q10. The Khadi and Village Industries Board of which of the following state has signed a pact with Amazon India to facilitate online selling of Khadi products?
(a) Maharastra
(b) Gujarat
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
(e) Uttarakhand

Q11. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on ______________.
(a) 17 February
(b) 21 February
(c) 18 January
(d) 14 March
(e) 16 March

Q12. Name the Flying officer of Indian Air Force who has scripted history by becoming the first Indian woman to fly a fighter aircraft solo.
(a) Avani Chaturvedi
(b) Bhawana Kanth
(c) Mohana Singh
(d) Niharika Sena
(e) Usha Nagarkoti

Q13. The _____________ Government has signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018.
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Telangana
(e) Kerala

Q14. What is the ranking of India in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International?
(a) 79th
(b) 74th
(c) 70th
(d) 89th
(e) 81st

Q15. What is the theme of International Mother Language Day 2018?
(a) Quality education, language(s) of instruction and learning outcomes
(b) Towards Sustainable Futures through Multilingual Education
(c) Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development
(d) Linguistic and cultural Diversity of the World
(e) None of the Given Theme is true



1.A        2. B      3. C      4. E       5. D        6. C       7. A      8. C        9. D       10. C

11.B        12. A      13. D      14. E       15. C


For Detailed Explanation Try the test on Our test App


(Visited 1 time, 1 visit today)