Current Affairs MCQ 23rd October 2017

0
59
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 23rd October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 23rd October 2017

1) _________Airlines names Izham Ismail as new CEO
a) Malaysian
b) Singapore
c) Quantus
d) American
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Malaysia Airlines (MAS) announced that, it has appointed its current chief operating officer, former pilot Captain, Izham Ismail as its new Group CEO. Izham Ismail would replace Peter Bellew as CEO of Malaysia Airlines (MAS).

2) Sibi George appointed as the Ambassador of India to _______
a) Switzerland
b) Pakistan
c) Australia
d) China
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Sibi George was appointed as the next Ambassador of India to Switzerland. Sibi George is an Indian Foreign Service (IFS) officer of 1993 batch. He has also served as deputy chief of mission of Indian embassy in Saudi Arabia. Sibi George will replace Smita Purushottam as the ambassador of India to Switzerland.

3) RBI clarifies why linking of ________with Bank Account is Mandatory
a) Aadhaar
b) PAN
c) Driving License
d) Voter ID
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: The Reserve Bank of India has clarified that linking of Aadhaar to the bank account is mandatory under the Prevention of Money-Laundering (Maintenance of Records) Second Amendment Rules, 2017 published in the Official Gazette on 01st June 2017.

4) Centre asks states to name toilets as __________in rural areas
a) ghar izzat
b) ghar me izzat
c) izzat e ghar
d) izzat ghar
e) None of the above

Answer: d) The Central Government has asked each state to name the toilets in their rural households as “izzat ghar”, or to use a phrase in regional language equivalent to “house of dignity”. Ministry of Drinking Water and Sanitation has asked the state government’s principal secretaries, to name toilets in rural areas as “izzat ghar”, after observing the name being used in many parts of Uttar Pradesh.

5) Most Pollution-linked Deaths Occur in ________
a) India
b) China
c) Russia
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: With 2.51 million deaths in 2015, India has been ranked No. 1 in pollution-related deaths, according to a report by The Lancet Commission on pollution and health. China recorded the second highest number of such deaths (1.8 million).

6). _______ Government doubles ex-gratia amount for police officials
a) Assam
b) Rajasthan
c) Uttarakhand
d) UP
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Uttar Pradesh State Government under Chief Minister Yogi Adityanath announced to double the ex-gratia amount for police officials martyred on duty. Post this announcement, the ex-gratia amount for Police officials martyred on duty stands, revised to Rs. 40 lakh from Rs. 20 lakh earlier.

7) ________limits probes against public servants
a) Egypt
b) China
c) Japan
d) US
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India’s young paddler Selena Selvakumar completed a golden sweep in the Egypt Junior and Cadet Table Tennis Open, adding the junior girls’ singles and doubles titles at Sharm El Sheikh in Egypt.

8) _____________has passed Criminal Laws (___________ Amendment) Ordinance, 2017
a) Assam
b) Rajasthan
c) Uttarakhand
d) Uttar Pradesh
e) None of the above
Explanation: (b) Rajasthan State Government under Chief Minister Vasundhara Raje has passed Criminal Laws (Rajasthan Amendment) Ordinance, 2017 which seeks to protect serving judges, former judges, magistrates and public servants in Rajasthan from being investigated for on-duty action without Government’s prior sanction.

9) Veteran British ________Roy Dotrice Passes Away
a) Singer
b) Actor
c) PM
d) Dancer
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Roy Dotrice, a veteran British actor, died in London. He was 94. Dotrice was known for his role as Leopold Mozart in the Oscar-winning film Amadeus and his many theater and TV roles.

10) Academics to Get Sabbatical Leave to begin Startups in _______
a) Kerala
b) Himachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Assam
e) None of the above

Answer: a) Kerala government has given green signal to a proposal of the state Startup Mission (KSUM) to accord sabbatical leave to the faculty members of all colleges who intend to establish startups. An expert panel, headed by KSUM CEO Saji Gopinath, will select 10 faculty members on a pilot basis for the implementation of the project.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 58 time, 1 visit today)