Current Affairs MCQ 23rd November 2017

0
77
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 23rd November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 23rd November 2017Current Affairs MCQ 23rd November 2017

1) __________ to sell stake in three subsidiaries to improve capital base
a) Canara Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) SBI
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: State-owned Canara Bank monetise non-core assets by selling stakes in three subsidiary companies to improve its capital base. The bank, as per a regulatory filing, has decided to go for monetisation of non-core assets by selling its shares in part or full in Canara Robeco Asset Management Co, Canbank Computer Services and Can Fin Homes.

2) Which bank launches scheme to push entrepreneurship
a) Andhra Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) SBI
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Andhra Bank has launched a new scheme for self-help groups (SHGs) to encourage entrepreneurship. The scheme, Pattabhi Sitaramayya — Self Business Group (PS-SBG), has been introduced to commemorate the 138th birth anniversary of its founder Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya, and the Silver Jubilee of the SHG-Bank linkage programme in the country.

3) Robert Mugabe resigns as __________ president after 37 years
a) Mexico
b) Zimbabwe
c) Russia
d) Denmark
e) None of the above
Answer: (b)
Explanation: Zimbabwe’s President Robert Mugabe, who has ruled the nation for 37 years after its independence, resigned from his post. The announcement came during a parliamentary session to impeach Mugabe after he ignored a deadline to resign.

4) Telugu to be compulsory in __________ schools from next year
a) Kerala
b) Telangana
c) Tami Nadu
d) Andhra Pradesh
e) None of the above
Answer: b) The Telangana government has directed all public and private schools in the state to introduce Telugu as a compulsory subject from the next academic session. The CBSE and ICSE board authorities have reportedly not objected to the state’s decision.

5) Dinosaur like animal’s fossil found in _______
a) Delhi
b) Uttarakhand
c) Manipur
d) Kerala
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: A Dinosaur-like creature’s fossil was found during an excavation in Uttarakhand’s Jaspur, a small city 110 km from Nainital. The fossil’s hind legs measure around 29 cm while the tail is around 5 cm long.Current Affairs MCQ 23rd November 2017

6). _______hosts international congress on military medicine
a) India
b) London
c) Japan
d) Iraq
e) None of the above
Answer:a)
Explanation: India is for the first time hosting the World Congress of the International Committee of Military Medicine. It was formally inaugurated by Admiral Sunil Lanba, Navy Chief and Chairman, Chiefs of Staff Committee.

7) ___________government issues guidelines to notify silence zones
a) Delhi
b) Bihar
c) Maharashtra
d) Tamil Nadu
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: The Maharashtra state government issued guidelines for notifying silence zones across the state following an amendment in noise pollution rules in August.

8) _______ acquires stake in lending startup CreditMate
a) Mobikwik
b) Freecharge
c) Paytm
d) Swiggy
e) None of the above
Explanation: (c) Paytm has bought an undisclosed stake in Urja Money Pvt. Ltd, which evaluates creditworthiness of people seeking loans to buy two-wheelers.

9) ISRO’s sun mission to take off in _________
a) 2021
b) 2020
c) 2019
d) 2022
e) None of the above
Answer: (c)
Explanation : After conquering the moon and Mars, the India Indian Space Research Organisation (ISRO) has set its sights on the sun with the Aditya-L1 mission. “Aditya-L1, India’s maiden mission to the Sun, will be launched in 2019,”

10) Communist Party of India (Marxist) leader __________- passes away
a) Narayan Rao
b) Sushil Sharma
c) Dewen Singh
d) Digumarthy Kamalamma
e) None of the above
Answer: d) Nonagenarian Communist Party of India (Marxist) leader Digumarthy Kamalamma, who played a pivotal role in the combined Communist Party movement, died in the coal town of Kothagudem.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 66 time, 1 visit today)