Current Affairs MCQ 22nd December 2017

current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 22nd December 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 22nd December 2017Current Affairs MCQ 22nd December 2017

1) Cabinet Approves Establishing India’s 1st National Rail and Transportation University in ________
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Assam
d) UP
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved the Ministry of Railways’ transformative initiative to set up India’s first ever National Rail and Transport University (NRTU) in Vadodara, Gujarat to skill its human resources and build capability.

2) ‘Hamesha Vijayee’ Exercise Held in ________
a) Himachal Pradesh
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) UP
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: The Indian Army’s Southern Command had conducted exercise ‘Hamesha Vijayee’ in the deserts of Rajasthan to evaluate the capability of the armed forces to strike deep into the enemy territory in an integrated air-land battle.

3) ___________ Tops Forbes’ List of Best Countries for Business in 2018
a) UK
b) Russia
c) Iraq
d) USA
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation: The United Kingdom has topped Forbes’ rankings of best countries in the world for business in 2018 for the first time, up from fifth last year. The list ranks 153 countries on 15 factors including property rights, innovation, taxes and red tape

4) __________ Project Launched For Financial Inclusion of Rural Population
a) Darpana
b) Darban
c) Angan
d) Darpan
e) None of the above
Answer: d) The Minister of Communications Manoj Sinha launched DARPAN- “Digital Advancement of Rural Post Office for A New India” Project to improve the quality of service, add value to services and achieve ‘financial inclusion’ of the unbanked rural population.

5) Birmingham to Host Commonwealth Games in __________
a) 2050
b) 2020
c) 2022
d) 2030
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: The central English city of Birmingham will host the Commonwealth Games in 2022. The 2022 Commonwealth Games were originally given to Durban in 2015, but the South African city was stripped of the event this year because of financial difficulties.Current Affairs MCQ 22nd December 2017

6). _______ and Sri Lanka Completes 2nd phase of Joint Oceanographic Survey
a) India
b) Denmark
c) China
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Indian Navy in collaboration with its Sri Lankan counterpart has successfully completed the second phase of the joint oceanographic survey conducted off the South Western Coast of Sri Lanka. The survey commenced with the arrival of Indian Naval Ship Sutlej in Sri Lanka.

7) ________ Government Signs Agreements With Alphabet X
a) Andhra Pradesh
b) Assam
c) Karnataka
d) Delhi
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The government of Andhra Pradesh has entered into an agreement with the moonshot factory of Alphabet (earlier Google) X to bring the breakthrough Free Space Optical Communication (FSOC) technology in order to provide internet through the government Fibergrid project.

8) RBI Puts ___________ Under PCA
a) Axis Bank
b) Bank of Baroda
c) United Bank of India
e) None of the above
Explanation: (c) The Reserve Bank of India has put Kolkata-based United Bank of India under the prompt corrective action (PCA) framework. The additional action points were in the view of high net non-performing assets, low leverage ratio and need to raise capital.

9) _____________ Hikes FPI Investment Limit
a) RBI
d) NHB
e) None of the above
Answer: (b)
Explanation : The Capital market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has raised the investment limit for foreign portfolio investors (FPI) in central government securities to over 1.91 lakh crore from January 2018.

10) ___________ Joins Hands with Sahaj e-Village
a) AU Small Finance Bank
b) ICICI Bank
c) Paytm Payment Bank
e) None of the above
Answer: a) AU Small Finance Bank has announced signing an MoU with Sahaj e-Village for extending its banking service in remote areas through Business Correspondent Agent (BC) model.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App





(Visited 28 time, 1 visit today)