Current Affairs MCQ 21st September 2017

0
82
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 21st September 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 21st September 2017Current Affairs MCQ 21st September 2017

1) First ever National Conference on ‘Mission Mode to address Under-Nutrition’ held in _________
a) New Delhi
b) Assam
c) Rajasthan
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Ministry of Women and Child Development holds the first ever National Conference in New Delhi on Mission Mode to address Under-Nutrition in the country. This conference is being organized keeping in mind the goal of “Malnutrition Free India-2022”.

2) ________ to Conduct the First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’
a) India
b) Indonesia
c) China
d) Japan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The First ‘BIMSTEC Disaster Management Exercise- 2017’ (BIMSTEC DMEx-2017) will be conducted by the National Disaster Response Force (NDRF) as the lead agency from October 10-13, 2017 in Delhi and the National Capital Region (NCR).

3) _________ has become the first state in the country to set up family welfare district committees
a) Assam
b) Tripura
c) Punjab
d) Gujarat
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Tripura has become the first state in the country to set up family welfare district committees to examine the complaints of women against their husbands and in-laws and find an amicable solution.

4) Akshay Kumar Appointed __________ Swachh Bharat Mission Brand Ambassador
a) Karnataka
b) Rajasthan
c) Goa
d) Uttarakhand
e) None of the above

Answer: b) Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat announced the appointment of actor Akshay Kumar as the brand ambassador of the Swachh Bharat Mission in the state.

5) 13th Inter-Governmental Commission Meeting in _________
a) Kazakhstan
b) Iran
c) Iraq
d) Italy
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Union Minister for Petroleum and Natural Gas and Skill Development and Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan is in Astana, Kazakhstan to co-chair the 13th Meeting of Inter-Governmental Commission (IGC) with Kazakhstan.

6). _______ Army and the Israel Defense Forces (IDF) inaugurated a permanent base In Israel
a) US
b) Iraq
c) Iran
d) India
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The US Army and the Israel Defense Forces (IDF) inaugurated a permanent base In Israel. This is the first time that a permanent American base has been opened in the Middle Eastern country.Current Affairs MCQ 21st September 2017

7) _______and UAE Joint Military Exercise named Iron Union 5
a) Iran
b) China
c) US
d) France
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The US and UAE’s ground forces had begun a joint military exercise in Abu Dhabi, as part of efforts to consolidate their bilateral relations and exchange training and military expertise.

8) According to UN Report _________people trapped in modern slavery
a) 40 million
b) 20 million
c) 30 million
d) 10 million
e) None of the above
Explanation: (a) United Nations said, an estimated 40 million people, mostly women and girls, are trapped in modern slavery and 152 million children are subject to child labour. According to a UN report published during the UN General Assembly among 40 million people trapped in modern slavery, 29 million are women and girls.

9) India Appoints Ajay Bisaria New High Commissioner to___________
a) Pakistan
b) China
c) Sri Lanka
d) Japan
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: India’s ambassador to Pakistan Gautam Bambawale will now head the Indian mission in China, while envoy to Poland Ajay Bisaria will replace him in Islamabad.

10) ________ qualify for ICC Cricket World Cup 2019
a) Austria
b) Sri Lanka
c) Australia
d) Italy
e) None of the above

Answer: b) Sri Lanka has qualified for the ICC Cricket World Cup 2019 after West Indies lost the first ODI against England at Old Trafford. The 1996 world champions have become the eighth and last team to qualify directly, joining Australia, Bangladesh, England, India, New Zealand, Pakistan and South Africa.

 

(Visited 87 time, 1 visit today)