Current Affairs MCQ 18th October 2017

0
77
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 18th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 18th October 2017

1) International Day for the Eradication of Poverty (IDEP) is observed globally on_______
a) 16 October
b) 17 October
c) 11 October
d) 10 October
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: International Day for the Eradication of Poverty (IDEP) is observed globally on 17 October. The theme of this year’s IDEP is ‘Answering the Call of October 17 to end poverty: A path toward peaceful and inclusive societies’.

2) This year’s 2nd Ayurveda Day is celebrated on_______
a) 17 October
b) 15 October
c) 11 October
d) 10 October
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: This year’s 2nd Ayurveda Day is celebrated on 17 October in New Delhi by the Ministry of AYUSH. PM Modi will be the Chief Guest and will also inaugurate the country’s first All India Institute of Ayurveda, Sarita Vihar, New Delhi.

3) Mahindra Launches ‘________’ Project for Women Farmers
a) Prerit
b) Prerna
c) Agaami
d) Param
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: Mahindra & Mahindra has launched a program, Prerna, to empower women working in the agriculture sector by promoting efficient and ergonomic farm tools and equipment. The project will be initially launched in the state of Odisha, with the intention to positively impact the lives of over 1,500 families across 30-plus villages.

4) PM Modi Inaugurates 1st ever All India Institute of Ayurveda in______
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) New Delhi
e) None of the above

Answer: d) Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first ever All India Institute of Ayurveda (AIIA) in New Delhi, on the occasion of the 2nd Ayurveda Day. It is the first institute under the Ministry of AYUSH with a National Accreditation Board for Hospitals and Healthcare Providers (NABH) accreditation.

5) _________ India’s First Woman Wrestler to Sign for WWE
a) Asha Singh
b) Asha Devi
c) Sarita Rani
d) Kavita Devi
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Kavita Devi, a former competitive powerlifter, has become the first ever Indian woman to be signed by the World Wrestling Entertainment (WWE). Jinder Mahal, the current WWE champion, confirmed the news in a special visit to New Delhi.

6). _______ is the Youngest Indian Actor to get Statue at Tussauds
a) Ranbir Kapoor
b) Ranveer Singh
c) Varun Dhawan
d) Rajkumar Rao
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Actor Varun Dhawan will get a wax statue at Madame Tussauds Hong Kong, making him the youngest Indian actor to have his statue at the museum.

7) _______Commits Rs 156 cr for Namami Gange Project
a) Yes Bank
b) ICICI
c) HDFC
d) HSBC
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Private sector Yes Bank has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model.

8) _______Partners with Abu Dhabi Global Markets for Collaboration on Fintech
a) Yes Bank
b) ICICI
c) HDFC
d) HSBC
e) None of the above
Explanation: (a) Abu Dhabi Global Market (ADGM), the International Financial Centre in Abu Dhabi, and Yes Bank have signed a memorandum of understanding to further foster cross-border exchange between the fintech ecosystems of the United Arab Emirates and India.

9) _________ launches bilingual Android App
a) Yes Bank
b) Union bank of India
c) HDFC
d) HSBC
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Union Bank of India has launched an Android app, Union Sahyog, as part of its drive to digitise customer-facing banking services. The Union Sahyog app is bilingual —offering both English and Hindi language — and packs in all mobile-based banking applications, missed call/SMS-based services, Internet banking login and self-user creation, deposit and loan product information, online account opening, online loan application, online complaints and even RTI.

10) _____ and Textile Ministry Tie-up to Promote Handloom Industry
a) Visakhapatnam
b) Himachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Assam
e) None of the above

Answer: a) E-commerce major Myntra launched its CSR initiative in association with the Union Textile Ministry, to work directly with weavers and elevate their economic stature. With an initiative to uplift the handloom products in India, the company (Myntra) is committing itself along with some of its partner brands to bring artisans and their products online, providing them access to new customers and opportunities.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 94 time, 1 visit today)