Current Affairs MCQ 16th and 17th October 2017

0
96
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 16th and 17th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 16th and 17th October 2017

1) International Day of Rural Women was observed on _______
a) 16 October
b) 15 October
c) 11 October
d) 10 October
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The first International Day of Rural Women was observed on 15th October 2008. This new international day, established by the UN General Assembly in its resolution 62/136 of 18th December 2007, recognizes “the critical role and contribution of rural women, including indigenous women, in enhancing agricultural and rural development, improving food security and eradicating rural poverty.”

2) FAO celebrates World Food Day each year on _______
a) 16 October
b) 15 October
c) 11 October
d) 10 October
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: FAO celebrates World Food Day each year on 16 October to commemorate the founding of the Organization in 1945. Events are organized in over 150 countries across the world, making it one of the most celebrated days of the UN calendar.

3) HPCL, First Indian OMC to Launch Lubricants in _________
a) Myanmar
b) Iraq
c) Iran
d) India
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has become the first Oil Marketing Company (OMC) from India to mark its presence in the lubricant market in Myanmar and to lend more visibility and awareness to the brand.

4) GoM on Composition Scheme holds First Meeting in ______
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) New Delhi
e) None of the above

Answer: d) Within a week of being set up, the group of ministers (GoM) on making the GST composition scheme more attractive held its first meeting in New Delhi. The 5-member GoM, led by Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma, has also been tasked to revisit Goods and Services Tax (GST) rates for restaurants.

5) PM lays Foundation Stone for Infrastructure Projects in __________
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) Bihar
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: The Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone for four sewerage projects under the Namami Gange programme; and four National Highway projects, at Mokama in Bihar.

6). _______Assembly First in India to Call Motions Online
a) Assam
b) Punjab
c) Rajasthan
d) Andhra Pradesh
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Going digital, the Rajasthan assembly has become the first in India to call attention and adjournment motions and proposals online from legislators to send them to the state government.

7) New Guiness Record at IISF _______ 2017
a) Chennai
b) Mumbai
c) Delhi
d) Osaka
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Day two of the India International Science Festival (IISF) in Anna University campus at Chennai saw the making of a new Guinness World Record for the Largest Biology Lesson.

8) According to NITI Aayog GDP May Grow at ______ in Financial Year 2017-18
a) 7%
b) 6.7%
c) 5.7%
d) 7.1%
e) None of the above
Explanation: (a) According to NITI Aayog Vice-Chairman Rajiv Kumar, the economic slowdown that began in 2013-14 has bottomed out and the GDP is likely to grow at 6.9-7 % this fiscal (2017-18) and 7.5% in 2018-19.

9) _________ Becomes First Nation to Accept Bitcoin in Exchange for Citizenship
a) Belarus
b) Vanautu
c) Russia
d) South Korea
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: The South Pacific island nation of Vanuatu has become host to the world’s first government to accept bitcoin in exchange for citizenship. Vanuatu’s citizenship program costs $200,000 USD, meaning that at current prices the residency program costs less than 41.5 bitcoins.

10) Defence Minister to commission INS Kiltan into Indian Navy in_________
a) Visakhapatnam
b) Himachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Assam
e) None of the above

Answer: a) Defence Minister Nirmala Sitharaman has commissioned an indigenously-built anti-submarine warfare stealth corvette INS Kiltan into the Indian Navy at the Naval Dockyard in Visakhapatnam.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 100 time, 1 visit today)