Current Affairs MCQ 14th December 2017

current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 14th December 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 14th December 2017

Current Affairs MCQ 14th December 2017

1) _________to Host 3rd Annual Meeting of Board of Governors of AIIB
a) Indonesia
b) India
c) London
d) England
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: India will host the 3rd Annual Meeting of the Board of Governors of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) at Mumbai in June 2018. The Theme of the Annual Meeting, 2018 will be “Mobilizing Finance for Infrastructure: Innovation and Collaboration”.

2) AIIB Grants 1st loan to _______ to Reduce Dependence on Coal
a) India
b) Pakistan
c) Afghanistan
d) China
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved its first loan to China, its largest shareholder, to reduce its dependence on coal by over 600,000 tonnes annually by building a natural gas distribution network for villages.

3) __________ Elected New Secretary General of IBC
a) Nakul Chopra
b) Naina Sharma
c) Dhammapiya
d) Megha Sharma
e) None of the above
Answer: (c)
Explanation: Buddhist monk Dhammapiya from Tripura has been elected as the new secretary general of the International Buddhist Confederation (IBC).

4) _______ Becomes 1st Ever Team to Register Hundred 300+ ODI Totals
a) South Africa
b) Australia
c) India
d) Pakistan
e) None of the above
Answer: c) India has become the first-ever team to register 300+ totals 100 times in ODIs, after posting 392/4 against Sri Lanka in Mohali.

5) 2nd UNWTO/UNESCO World Conference on Tourism and Culture Held in Muscat,______
a) Italy
b) US
c) Oman
d) Iran
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: The second UN World Tourism Organization/UNESCO World Conference on Tourism and Culture was held in Muscat, Capital city of Oman.

Current Affairs MCQ 14th December 2017

6). Electronics and IT Ministry Launched First NIC-CERT launched in ________
a) Goa
b) Delhi
c) Assam
d) Rajasthan
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Electronics and Information Technology Minister Ravi Shankar Prasad has launched first NIC-CERT, a setup of National Informatics Centre to prevent and predict cyber attacks on government utilities. It was launched in New Delhi.

7) _________First in India to Offer e-mail IDs in Hindi
a) Rajasthan
b) Assam
c) Kerala
d) West bengal
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Rajasthan has become the first state in the country to launch free email addresses in Hindi (in Devanagari script) for its residents, as per the state IT department Principal Secretary Akhil Arora.

8) Government Fixes Sovereign Gold Bond Rate at ________/gram
a) Rs 2890
b) Rs 2690
c) Rs 2490
d) Rs 2880
e) None of the above
Explanation: (a) The government has fixed Rs 2,890 per gram as the price of new series of sovereign gold bonds (SGBs). The government, in consultation with the Reserve Bank, has decided to offer a discount of Rs 50 per gram to investors applying online and making payments digitally.
9) ________Wins Joburg Open
a) Shubhankar Sharma
b) Shubh Mehra
c) Marcus Amitage
d) Marley Ary
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation : 21-year-old Indian Golfer Shubhankar Sharma claimed his maiden European Tour victory in the Joburg Open, in South Africa. He has defeated South Africa’s Erik Van Rooyen.

10) ADB Lowers India’s GDP forecast for FY18 to _____ %
a) 7.1%
b) 7.5%
c) 7.3%
d) 6.7%
e) None of the above
Answer: d) The Asian Development Bank (ADB) lowered India’s GDP forecast for the current fiscal by 0.3% to 6.7 %.It has also revised downward the gross domestic product (GDP) outlook for next fiscal beginning from March 2018 to 7.3% from 7.4% mainly due to rising global crude oil prices and soft growth in private sector investment.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App





(Visited 28 time, 1 visit today)