Current Affairs MCQ 12th October 2017

0
40
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 12th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 12th October 2017

1) _________ Smallest Country to Qualify for Football World Cup 2018
a) Iceland
b) Denmark
c) United Kingdom
d) Russia
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Iceland created history by qualifying for the 2018 World Cup. This is the first time that Iceland qualified for the World Cup. Gylfi Sigurdsson and Johann Berg Gudmundsson scored 2-0 against Kosovo to bag a spot in Group I of UEFA (Union of European Football Associations) World Cup Qualifying.

2) NABARD Buys Additional 7% stake in SIDBI from ________ bank
a) ICICI
b) SBI
c) Axis bank
d) IDBI
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has bought an additional 7% stake in Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for Rs 900 crore from public sector lender IDBI Bank Ltd.

3) Visa has tied up with the _________ government for Digital Dhan Sankalp project
a) Gujarat
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) UP
e) None of the above

Answer:(c)
Explanation: Visa has tied up with the Andhra Pradesh government for Digital Dhan Sankalp project. It is an initiative to develop Visakhapatnam into India’s first ‘less cash’ city.

4) ________Appointed as President of USIBC
a) Rajesh Nath
b) Nisha Desai Biswal
c) Jagat Prakash
d) Umang Bedi
e) None of the above

Answer: d) Nisha Desai Biswal, former Indian-American assistant secretary of state for South and Central Asia has been appointed as the new president of US India Business Council (USIBC).

5) _________Appointed Ambassador to Principality of Monaco
a) D Shivakumar
b) Ranjeet Singh
c) Vinay Mohan Kwatra
d) BeniRam
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Shri Vinay Mohan Kwatra has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Principality of Monaco, with residence in Paris. Mr Kwatra is presently Ambassador of India to France.

6). _______ Bank committed financial assistance to Armed Forces
a) RBI
b) ICICI
c) SBI
d) Axis Bank
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: ICICI Bank, the country’s largest private sector bank by consolidated assets, committed financial assistance of Rs. 10 crore to the Indian Armed Forces. This contribution by ICICI Bank would be made in two equal tranches.

7) India Slips to ________- Rank in Valuable Nation Brand List
a) 8th
b) 4th
c) 5th
d) 9th
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India is ranked the eighth most valuable nation brand while the United States retained its top position and China took the second spot in the league of nations according to Brand Finance’s Nation Brands 2017.

8) ________Launched Web Portal with Information on New Government Schemes
a) Maharashtra
b) Assam
c) Gujarat
d) Andhra Pradesh
e) None of the above
Explanation: (a) Chief minister Devendra Fadnavis launched ‘MahaLabharthi‘ web portal that will help people get information about all the government schemes that they are eligible for. The government is now working to connect the web portal with other websites, to allow people to apply for the welfare schemes.

9) Vice President Inaugurated 3rd International Conference on _________
a) Ayurvedic
b) Yoga
c) Unani
d) Siddha
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the third International Conference on Yoga in New Delhi. The theme of this year’s conference will be ‘Yoga for Wellness’

10) _________ Implements Senior Citizen Health Insurance Scheme
a) Uttarakhand
b) Himachal Pradesh
c) Rajasthan
d) Assam
e) None of the above

Answer: a) Himachal Pradesh government implemented the Senior Citizen Health Insurance Scheme (SCHIS) to provide easy access to curative geriatric health care services by way of additional cover.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 16 time, 1 visit today)