Current Affairs MCQ 11th October 2017

0
36
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 11th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 11th October 2017

1) IIT ________ Signs MoU with Samsung for Digital Academy
a) Kanpur
b) Kharagpur
c) Roorkee
d) Delhi
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: IIT-Kharagpur has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Samsung India for the setting up of a digital academy on the institute’s campus.

2) Reliance Commercial Finance Inks Agreement with IREDA for __________ Loan
a) Rs 100 cr
b) Rs 200 cr
c) Rs 500 cr
d) Rs 300 cr
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Reliance Commercial Finance Ltd has signed an agreement with Indian Renewable Energy Development Agency Ltd (IREDA) for Rs.300 crore loan, in Mumbai.

3) Prime Minister Launched Intensified Mission Indradhanush at__________
a) Gujarat
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) UP
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi has launched the Intensified Mission Indradhanush (IMI) at Vadnagar in Gujarat. Through this programme, Government of India aims to reach each and every child under two years of age and all those pregnant women who have been left uncovered under the routine immunisation program.

4) Facebook India MD _________ Resigns
a) Rajesh Nath
b) Ranjeet Singh
c) Jagat Prakash
d) Umang Bedi
e) None of the above

Answer: d) In just over a year of joining Facebook as India MD, Umang Bedi has resigned from his position at the social networking giant. Sandeep Bhushan has been appointed as the interim Managing Director.

5) PepsiCo India Chairman and CEO _______ Resigns
a) D Shivakumar
b) Ranjeet Singh
c) Jagat Prakash
d) BeniRam
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: PepsiCo India Holdings Pvt. Ltd’s Chairman and Chief Executive officer D. Shivakumar has resigned. He will be joining Aditya Birla Group as president (corporate strategy and business development). Ahmed El Sheikh, currently senior vice-president and general manager for PepsiCo Egypt and Jordan, will succeed Shivakumar as PepsiCo India CEO.

6). _______to soon Launch Financial Literacy Drive in 9 States
a) RBI
b) ICICI
c) UIIC
d) NICL
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) is to launch a financial literacy drive in 80 blocks in nine states on the pilot basis to educate people on e-transactions, formal sector borrowings and insurance purchases.

7) India Slips to ________- Rank in Valuable Nation Brand List
a) 8th
b) 4th
c) 5th
d) 9th
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India is ranked the eighth most valuable nation brand while the United States retained its top position and China took the second spot in the league of nations according to Brand Finance’s Nation Brands 2017.

8) The Sveriges Riksbank Prize in ________ in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to Richard H. Thaler “for his contributions to behavioural economics
a) Economics
b) Medicine
c) Physics
d) Chemistry
e) None of the above
Explanation: (a) The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to Richard H. Thaler “for his contributions to behavioural economics

9) Vice President Inaugurated 3rd International Conference on _________
a) Ayurvedic
b) Yoga
c) Unani
d) Siddha
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated the third International Conference on Yoga in New Delhi. The theme of this year’s conference will be ‘Yoga for Wellness’

10) _________Government Launched ‘Solar Briefcase’ to Provide Electricity in Remote Areas
a) Uttarakhand
b) UP
c) Rajasthan
d) Assam
e) None of the above

Answer: a) Uttarakhand State Government and a charitable funding agency named Swan Cultural Center and Foundation launched ‘Solar Briefcase’ in Kedarnath Dham. The initiative was taken to provide electricity to far-flung areas in the hill state.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 14 time, 1 visit today)