Current Affairs MCQ 10th October 2017

0
31
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 10th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 10th October 2017

1) President launches Mata Amritanandamayi Math Project Jeevamritham in___________
a) Gujarat
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) UP
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: President Ram Nath Kovind has launched 100 crore rupees Mata Amritanandamayi Math Project “Jeevamritham “to provide filtration system for cleaning drinking water to 5000 villages across India, in kollam district in kerala.

2) _______Made Mandatory For Small Saving Schemes as Post Office Deposits, PPF, KVP
a) Driving Licence
b) PAN Card
c) Passbook
d) Aadhar Card
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The government has made biometric identification Aadhaar mandatory for all post office deposits, PPF, the National Savings Certificate scheme and Kisan Vikas Patra.

3) Prime Minister Launched Intensified Mission Indradhanush at__________
a) Gujarat
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) UP
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi has launched the Intensified Mission Indradhanush (IMI) at Vadnagar in Gujarat. Through this programme, Government of India aims to reach each and every child under two years of age and all those pregnant women who have been left uncovered under the routine immunisation program.

4) PNB MetLife Appoints __________ as MD & CEO
a) Rajesh Nath
b) Ranjeet Singh
c) Jagat Prakash
d) Ashish Srivastava
e) None of the above

Answer: d) PNB MetLife India Insurance Company Ltd (PNB MetLife), a life insurer, has appointed Ashish Srivastava as a new Managing Director & Chief Executive Officer of the company

5) _______Gets Germany’s Highest Civilian Honour
a) Rajesh Nath
b) Ranjeet Singh
c) Jagat Prakash
d) BeniRam
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Rajesh Nath, Managing Director of VDMA India, has been conferred the ‘Cross of the Order of Merit’, the highest civilian honour awarded to individuals for their services to Germany.
6). _______to soon Launch Financial Literacy Drive in 9 States
a) RBI
b) ICICI
c) UIIC
d) NICL
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) is to launch a financial literacy drive in 80 blocks in nine states on the pilot basis to educate people on e-transactions, formal sector borrowings and insurance purchases.

7) _________Launched Private Label MarQ for Large Appliances Category
a) Flipkart
b) Paytm
c) Amazon
d) Myntra
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Flipkart announced the launch of MarQ, an in-house brand in the large appliances category. MarQ is an in-house brand of Flipkart, that sells large appliances. This has been done in a move expands Flipkart’s self-branded offerings on its marketplace.

8) The Sveriges Riksbank Prize in ________ in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to Richard H. Thaler “for his contributions to behavioural economics
a) Economics
b) Medicine
c) Physics
d) Chemistry
e) None of the above
Explanation: (a) The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to Richard H. Thaler “for his contributions to behavioural economics

9) Rafael Nadal Wins ________ Open Title
a) Italy
b) China
c) US
d) Iran
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: World number one Rafael Nadal (Spain) won his sixth title of this year. He defeated Nick Kyrgios (Australia) at the China Open 2017. Nadal, a 16-time Grand Slam winner, came to the Chinese capital Beijing on the back of winning his third US Open.

10) _________-First Portal Dedicated to Para-Sports Launched
a) India
b) USA
c) Japan
d) China
e) None of the above

Answer:a) In a bid to create awareness about para-sports and provide a platform to para sportspersons to narrate their stories of triumph and adversity, “thenationspride.com”, the country’s first portal dedicated to para-sports was launched. thenationspride.com is a non-profit initiative, helmed by 17-year-old Mumbai student and sports enthusiast, Saachi Munot.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 16 time, 1 visit today)