Current Affairs MCQ 10th January 2018

0
28
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 10th January 2018

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 10th January 2017Current Affairs MCQ 10th January 2018

1) India’s 1st Multi-Petaflop Supercomputer ‘___________’ Dedicated to Nation
a) Pratyush
b) Pratima
c) Ratyush
d) Jaitush
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Union Minister of Earth Sciences Dr Harsh Vardhan dedicated India’s fastest and first multi-petaflops supercomputer named ‘Pratyush’ to the nation in Pune. It is established at the Indian Institute of Tropical Meteorology, Pune.

2) PM Modi Inaugurates 1st PIO Parliamentary Conference in ___________
a) Delhi
b) Maharashtra
c) Tamil nadu
d) Punjab
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: PM Narendra Modi inaugurates the first Persons of Indian Origin (PIO) Parliamentary Conference in Delhi on the occasion of Pravasi Bharatiya Divas. The day is celebrated every year to mark the contribution of the overseas Indian community in the development of India.

3) In a First, __________ Government Launches Common Card for Bus & Metro Rides
a) Delhi
b) Maharashtra
c) Tamil nadu
d) Punjab
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation: Delhi CM Arvind Kejriwal launched a common card for rides on public buses and the metro. Delhi is the first city in the country to have a common mobility card.

4) Indian _________ Launches Transparent and Efficient “New Online Vendor Registration System”
a) Airport
b) Railways
c) Buses
d) Navy
e) None of the above
Answer: b) Research Designs & Standards Organisation (RDSO), the research arm of Ministry of Railways, has launched “New Online Vendor Registration System”.

5) World’s Largest Ice Festival Held in _________
a) India
b) Sri Lanka
c) Japan
d) China
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: World’s largest Ice Festival ‘International Ice and Snow Festival’ was held in Harbin, China. This is one of China’s coldest cities in the winter. It is the 34th annual Ice Festival in Harbin, north-east China.Current Affairs MCQ 10th January 2018

6). A R Rahman Becomes _________ Brand Ambassador
a) Sikkim
b) Punjab
c) Tamil nadu
d) Telangana
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Music composer A R Rahman became the brand ambassador of Sikkim. The declaration was made by Sikkim CM Pawan Kumar Chamling.

7) _________ Tops Logistics Performance Index Chart
a) Gujarat
b) Tamil Nadu
c) Telangana
d) Assam
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Gujarat has topped the logistics index chart, according to a Report released by Union Minister for Commerce & Industry Suresh Prabhu in New Delhi. The chart is an indicator of the efficiency of logistical services necessary for promoting exports in particular and economic growth in general.

8) World Champion Powerlifter __________ Passes Away
a) Saksham Yadav
b) Sahil Sharma
c) Shashi Sharma
d) Sameer Singh
e) None of the above
Explanation: (a) Powerlifting world champion Saksham Yadav died of his injuries after the road accident near Delhi.

9) Direct Tax Collections for FY 2017-18 Show Growth of ________% up to December, 2017
a) 18.2%
b) 12.7%
c) 15.8%
d) 18.8%
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation : The provisional figures of Direct Tax collections up to December 2017 show that net collections are at Rs. 6.56 lakh crore which is 18.2% higher than the net collections for the corresponding period of last year.

10) Peter Sutherland, 1st _________ Director-General, Passes Away
a) WTO
b) WWE
c) WHO
d) ISRO
e) None of the above
Answer: a) Peter Sutherland, the first Director-General of the World Trade Organization (WTO), has passed away in Dublin, Ireland. He was 71.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 23 time, 1 visit today)