Current Affairs MCQ 22nd August 2019

0
83

Current Affairs MCQ 22nd August 2019

Q1. Name the district of punjab which have launched a 3-D Smart Traffic Signal which consists of sensors which would automatically switch on the green and red signals depending upon the number of vehicles coming from that particular side. 

  1. Faridkot
  2. Mohali
  3. Amritsar
  4. Bathinda

S1. Ans. {b}

Sol. Punjab’s district Mohali have launched a 3-D Smart Traffic Signal which consists of sensors which would automatically switch on the green and red signals depending upon the number of vehicles coming from that particular side.

Q2. Name the South African bowler who has recently announced his retirement from Test cricket and has also played 93 Tests for South Africa. 

  1. Imran Tahir
  2. Chris Morris
  3. Dale Steyn
  4. Morne Morkel

S2. Ans. {c}

Sol. South African bowler Dale Steyn has announced his retirement from Test cricket. He has played 93 Tests for South Africa.

Q3. The 3rd edition of India’s largest education brainstorming event, the ScooNews Global Educators Fest (SGEF) will held in ……………… 

  1. Jodhpur
  2. Barmer
  3. Jaipur
  4. Udaipur

S3. Ans. {d}

Sol. The 3rd edition of India’s largest education brainstorming event, the ScooNews Global Educators Fest (SGEF) will held in the city of lakes, Udaipur.

Q4. Name an initiative recently launched by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli for international events like the Olympics. 

  1. Mission Khiladi
  2. Mission Shakti
  3. Mission Olympics
  4. Mission Padak

S4. Ans. {b}

Sol. Mission Shakti was launched as an initiative by Maharashtra minister Sudhir Mungantiwar to train athletes from Chandrapur and Gadchiroli for international events like the Olympics.

Q5. Name the Indian wrestler who has won gold medal in the women’s 53kg category event at Poland Open wrestling tournament held in Warsaw. 

  1. Vinesh Phogat
  2. Shakshi Malim
  3. Kavita Devi
  4. Roksana

S5. Ans. {a}

Sol. Indian wrestler Vinesh Phogat has won gold medal in the women’s 53kg category event at Poland Open wrestling tournament held in Warsaw.

Q6. 5 Anti-Riot police vehicle which comes with special features for quick response, automatic multi-barrel launchers for tear gas, with a capacity of 12 persons and a battery backup for long hours was flagged off from Itanagar, Arunachal Pradesh. The Anti-Riot police vehicle is also known as ……………… 

  1. Drona
  2. Trishula
  3. Vajra
  4. Kaumodaki

S6. Ans. {c}

Sol. 5 Anti-Riot police vehicle which is also known as “Vajra” comes with special features for quick response, automatic multi-barrel launchers for tear gas, with a capacity of 12 persons and a battery backup for long hours was flagged off from Itanagar, Arunachal Pradesh.

Q7. The 2nd All India Annual Conference of Indian Information Service Officers was organized with a view to attain greater integration of all Media Units under the Ministry of Information & Broadcasting was held in ……………. 

  1. Kolkata
  2. New Delhi
  3. Hyderabad
  4. Patna

S7. Ans. {b}

Sol. The 2nd All India Annual Conference of Indian Information Service Officers was organized with a view to attain greater integration of all Media Units under the Ministry of Information & Broadcasting was held in New Delhi.

Q8. Which state assembly has recently passed Bills against mob lynching and honour killing, making them the cognisable, non–bailable and non-compoundable offences with life imprisonment and a fine up to Rs 5 lakh? 

  1. Rajasthan
  2. Punjab
  3. Patna
  4. West Bengal

S8. Ans. {a}

Sol. Rajasthan assembly has recently passed Bills against mob lynching and honour killing, making them the cognisable, non–bailable and non-compoundable offences with life imprisonment and a fine up to Rs 5 lakh.

Q9. Name an Indian off-spinner who has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019. 

  1. Yuzvender Chahal
  2. Ravichandran Ashwin
  3. Harbhajan Singh
  4. Kuldeep Yadav

S9. Ans. {b}

Sol. Indian off-spinner Ravichandran Ashwin has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019.

Q10. Name the country which was recently officially labeled by the United States as a “currency manipulator”. 

  1. Zimbabwe
  2. North Korea
  3. China
  4. Japan

S10. Ans. {c}

Sol. China was recently officially labeled by the United States as a “currency manipulator”.