Idiom Phrases Set 7

0
45

Idiom Phrases Set 7

Idiom Phrases are a very important part of vocabulary section. In Idiom Phrases (Muhavre in Hindi) A few words can be used for a sentence. That few words argument with the meaning of that sentence.

Directions (1-15): Four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the Answer sheet.idiom phrases

Q1. Be down and out
(a) be destitute
(b) be tipsy
(c) over-drinking
(d) rivalry

S1. Ans.(a)
Sol. down-and-out: Lacking funds, resources, or prospects.

Q2. Be down in the dumps
(a) to fall down
(b) to fall from grace
(c) ever ready to take on
(d) appear miserable

S2. Ans.(d)
Sol. down in the dumps definition. In a gloomy or depressed mood: “After losing the student election, Jack really felt down in the dumps.”

Q3. Be to the fore
(a) to the brim
(b) pre-apprehension
(c) be prominent
(d) to take the lead

S3. Ans.(c)
Sol. to the fore- In, into, or toward a position of prominence,

Q4. Put a spoke in one’s wheel
(a) obstruct progress
(b) grinder
(c) help someone to progress
(d) help someone with advice

S4. Ans.(a)
Sol. put a spoke in somebody’s wheel- to spoil someone else’s plans and stop them from doing something

Q5. To have an axe to grind
(a) to work for both sides
(b) to have selfish interest to serve
(c) to criticize someone
(d) to fail to arouse interest

S5. Ans.(b)
Sol. have an axe to grind-have a private reason for doing or being involved in something.

Q6. To hit the right nail on the head
(a) to do things right
(b) to announce one’s fixed views
(c) to destroy one’s reputation
(d) to teach someone a lesson

S6. Ans.(a)
Sol. hit the nail (right) on the head- to do exactly the right thing; to do something in the most effective and efficient way.idiom phrases

Q7. To be at cross-purposes
(a) miss each other
(b) work with each other
(c) like each other
(d) misunderstand each other

S7. Ans.(d)
Sol. at cross purposes-In conflict with or in opposition to.

Q8. To be in dribs and drabs
(a) without fail
(b) with much ease
(c) in small quantities
(d) with great difficulty

S8. Ans.(c)
Sol. dribs and drabs-in small scattered or sporadic amounts.

Q9. The gift of the gab means
(a) an unexpected gain
(b) fluency of speech
(c) thought provoking oration
(d) a X-mas gift

S9. Ans.(b)
Sol. The gift of the gab-the ability to speak with eloquence and fluency.

Q10. A man of spirit is
(a) a very talented man
(b) a spiritual person
(c) a very courageous man
(d) a unique person

S10. Ans.(c)
Sol. A man of spirit is someone who courageous and full of energy.

Q11. Work like a Trojan
(a) face difficulties
(b) take trouble
(c) to imitate
(d) work very hard

S11. Ans.(d)
Sol. Work like a Trojan-to work very hard

Q12. Set tongues wagging
(a) be easy to pronounce
(b) encourage gossip
(c) to be curious
(d) wait eagerly

S12. Ans.(b)
Sol. Set tongues wagging-to cause people to start gossiping

Q13. A nail in someone’s coffin
(a) something bad that contributes towards someone’s failure
(b) something irrelevant to the subject
(c) to make money unfairly
(d) to make someone feel uncomfortable or embarrassed

S13. Ans.(a)
Sol. A nail in someone’s coffin – something that will harm or destroy someone or something

Q14. A man of the world
(a) headstrong and arrogant
(b) highly experienced in many fields
(c) very popular because of success
(d) a man of wit or genius

S14. Ans.(b)
Sol. a man of the world-someone who has a lot of experience of life, and is not usually shocked by the way people behave

Q15. A leap in the dark
(a) a random guess or a risky attempt
(b) a mistake that cannot be rectified
(c) to get wounded
(d) unusual behavior

S15. Ans.(a)
Sol. A leap in the dark-a daring step or enterprise whose consequences are unpredictable.

For Answers and Explanation of Rest of the Questions

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

(Visited 32 time, 1 visit today)