Idiom Phrases Set 14

0
717
english vocabulary

Idiom Phrases Set 14

Idiom Phrases are a very important part of vocabulary section. In Idiom Phrases (Muhavre in Hindi) A few words can be used for a sentence. That few words argument with the meaning of that sentence.

Directions (1-15): In each question, a sentence is given in which an idiom is used. The idiomatic phrase is underlined/BOLD. Four possible meanings of the idioms are also given. Mark the number of the correct meaning as your answer.

idiom phrasesQ1. As both the parties were equally responsible for the damage, they settled the bill fair and square.
(a) partially
(b) exactly or fairly
(c) intellectually
(d) certainly

Q2. The Journalist found himself in deep waters as he tried to probe into political issues.
(a) receiving a lot of public attention
(b) in distress
(c) in trouble
(d) none of the above

Q3. As people age, they generally become hard of hearing.
(a) able to do something with great difficulty
(b) refuse to listen to others
(c) unable to hear well
(d) learn the real or true facts

Q4. Mrs. Paul is the one who brings home the bacon the sustain her family.
(a) earn necessary money
(b) help in cooking
(c) borrow for essentials
(d) to achieve something successfully

Q5. An upholder of truth never hesitates to call a spade a spade.
(a) to criticize
(b) to speak frankly
(c) to imitate
(d) to discuss openly

Q6. He did not want his sister to leave the house and so he put the wind up her with his ghost stories.
(a) make someone frightened of something
(b) make someone feel less confident
(c) defeat someone in an argument
(d) give someone help and protection

Q7. The politician accused of corruption called for a public meeting to clear the air regarding his actions.
(a) to flaunt
(b) to propagate
(c) get rid of suspicion
(d) to influence

idiom phrasesQ8. The citizens who were trying to curry favour with the new officer soon realized it was of no use.
(a) to play tricks
(b) to avoid meeting
(c) to extend friendly terms
(d) win favour by flattery

Q9. The cricket fans were in the dark till the disclosure to the CBI report.
(a) innocent
(b) ignorant
(c) happy
(d) unhappy

Q10. The two countries have been at daggers drawn for years over nuclear disarmament.
(a) hold opposing views
(b) in bitter enmity
(c) fighting a losing battle
(d) be filled with strong emotion

Q11. There have been several warnings by the government that there’s a hardcore criminal on the loose in the city.
(a) rampant
(b) be dashing
(c) be moving freely
(d) enigmatic

Q12. The project proved to be a grand success, even though there were teething troubles.
(a) deep-rooted troubles
(b) obstacles
(c) initial difficulties
(d) differences

idiom phrasesQ13. The Income Tax department seized the property of all those who accumulated wealth through ill-gotten gains.
(a) money obtained through dishonesty
(b) multifarious means
(c) ancestry
(d) theft

Q14. With the best of our batsmen injured, it was a foregone conclusion that the other team would win the match.
(a) easily acceptable
(b) assumed idea
(c) predictable result
(d) compelling argument

Q15. When I borrowed a large sum of money from my friend, we simply came to a gentleman’s agreement – neither he nor I had to sign any document.
(a) agreement based on trust
(b) casual agreement
(c) urgent agreement
(d) round about agreement

Solutions

1. (B)    2. (C)     3. (C)      4. (A)      5. (B)     6. (A)     7. (C)    8. (D)    9. (B)      10. (B)
11. (C)         12. (C)         13. (A)        14. (C)      15. (A)

For Answers and Explanation of Rest of the Questions

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

[do_widget id=text-36]