Current Affairs MCQ 30th June 2020

0
47
current affairs 30 june 2020

Current Affairs For 30th June 2020:

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD etc.

01.NASA named its Washington DC headquarters after the agency’s first African American female engineer _________.
A.Katherine Johnson
B.Mary.W.Jackson
C.Dorothy Vaughan
D.John Glenn

Answer:B

Explanation:NASA is renaming its Washington DC headquarters in honor of the first black female engineer to work at the American space agency – the ‘Mary W. Jackson NASA Headquarters building.’  While working at NASA, Jackson was one of three women who prepared astronaut John Glenn’s 1962 orbital mission as the US beat the Soviet Union (USSR) in the space race.

02. President Kovind wishes Prez Rajoelina, People on Madagascar’s 60th Independence Day. What is the capital of Madagascar?
A.Maputo
B.Luanda
C.Antananarivo
D.Harare

Answer:C

Explanation: President Ram Nath Kovind extended warm wishes and felicitations to his Madagascar counterpart Andry Rajoelina on the occasion of Madagascar’s 60th Independence Day. Madagascar celebrated the 60th anniversary of its independence day with several restrictions due to concerns over COVID-19.
The celebration of this year was led by a military parade in front of the city hall, located in Antananarivo city center, with the theme “Madagascar, my homeland, my life, my heritage”

03. Indian Navy recently inducts indigenously developed ‘Maareech’. ‘Maareech’ is a/an _________.
A.Patrol Vessels
B.Torpedo Decoy System
C.Landing Craft Utility vessels
D.Submarine

Answer:B

Explanation:The Anti-Submarine Warfare capability of the Indian Navy received a major boost with the induction of the Advanced Torpedo Decoy System ‘Maareech’ .It is capable of being fired from all frontline warships.Design and Development of this anti-torpedo decoy system has been undertaken indigenously by DRDO labs-(NSTL and NPOL).

04.‘ Surakshit Dada-Dadi, Nana-Nani Abhiyan’ was launched by ________ in collaboration with Piramal Foundation.
A. National Development Council
B. NITI Aayog
C. National Human Rights Commission of India
D. Central Information Commission

Answer:B
Explanation: Surakshit Dada-Dadi, Nana-Nani Abhiyan is a collaborative effort between NITI Aayog, Piramal Foundation.
It ensures the well-being of 2.9 million Senior Citizens during the COVID-19 pandemic.
NITI Aayog has launched this campaign following the appeal by Prime Minister Narendra Modi to take care of senior citizens.

05. Which of the following state governments has launched ”At One-Click” online cash aid initiative for MSMEs in the state?
A.Maharashtra
B.Karnataka
C.Gujarat
D.Punjab

Answer:C

Explanation: Gujarat govt’ announced an aid of Rs 1,369 crore for micro small and medium enterprises and textile industries.

06. Financial services startup Navi has launched a mobile app to provide instant personal loans targeted at consumers in the middle-income segment. Who among the following is the cofounder of Navi?
A.Kalyan Krishnamurthy
B.Ritesh Agarwal
C.Sachin Bansal
D.Sameer Nigam

Answer:C

Explanation: Flipkart co-founder Sachin Bansal’s financial services startup Navi has launched a mobile app to provide instant personal loans targeted at consumers in the middle-income segment. The Navi lending app will provide instant loans of up to ₹5 lakh with repayment tenures of up to 36 months.

07.PM-SVANidhi is associated with  _______.
A.Schooling of school children during lock down
B.supply of essential services to Senior citizens
C.Free LPG supply under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
D.Financial assistance to Street Vendors

Answer:D

Explanation:PM-SVANidhi is a Special Micro-Credit facility for Street Vendorsin urban areas, including surrounding peri-urban and rural areas vending in the geographical limits of the Urban Local Bodies in the State.

08. Which of the following state has launched Maha Parwana plan to attract fresh investments in industries?
A.Gujarat
B.Maharashtra
C.Telangana
D.Uttar Pradesh

Answer:B

Explanation: Maharashtra State Government has introduced “Maha Parwana” plan to attract fresh investment in industries. This plan will offer incentives and a single-window clearance system. The companies with investment proposals for Rs.50 crore or more will get relaxation on getting clearances from multiple departments with assurance letters (Maha Parwana).

09. Micheál Martin takes charge as Prime Minister of _______.
A.Austria
B.Netherlands
C.Ireland
D.Denmark

Answer:C

Explanation: Micheal Martin takes over as Ireland’s new prime minister at the helm of the nation’s first grand coalition,replacing Leo Varadkar in what will be a rotating premiership. Martin will lead the country until December 2022 when Varadkar is due to replace him in an accord agreed by Martin’s Fianna Fail party and Varadkar’s Fine Gael.

10. World Asteroid Day Observed every Year on.
A.30 JUNE
B.21 JUNE
C.30 MAY
D.25 MARCH

Answer:A.

Explanation: Asteroid Day is an annual global event which is held on the anniversary of the Siberian Tunguska event that took place on June 30, 1908, the most harmful known asteroid-related event on Earth in recent history.