CURRENT AFFAIRS MCQ 28TH JUNE 2020

0
46
current affairs 28 june 2020

CURRENT AFFAIRS MCQ 28th June 2020

Current Affairs are very important for all competitive exams like IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI Clerk, RBI, NABARD etc. They are also very important for other exams where general awareness questions are asked like SSC CGL, UPSC etc. Current Affairs Questions for the day are as under.

1. Recently, which organization has obliterated the virus from baggage and luggage?
A) DRDO
B) CPFO
C) AITC
D) CIPF

Answer -A.

Explanation: Recently in Hyderabad:  In view of COVID-19.A virus obliterating conveyor for the disinfection of baggage has been developed by the Naval Physical and Oceanographic Laboratory (NPOL), the Kochi based laboratory of Defence Research and Development Organisation (DRDO). The automated stand-alone system uses UV bath for disinfecting baggage and other such items within seconds. The disinfector is based on a roller based conveyor carriage that carries baggage through a chamber equipped with accurately calibrated and optimally placed UVC sources.

2. According to American intelligence which country did Afghan terrorist bounties to kill troops?
A) NORTH KOREA
B) MADAGASCAR
C) RUSSIA
D) SOUTH KOREA

Answer -B.

Explanation:
American intelligence officials have concluded that a Russian Intelligence secretly offered bounties to Taliban-linked terrorists.

03. Recently, Which country’s Government decided to Put money on buying own sat- nav system? What is the company name?
A.UK,onestop
B.USA,nasa
C.CHINA,juhan
D.NORTH KOREA,Isfo

Answer-A.

Explanation: The UK government looks set to put money behind a rescue package for the ailing satellite company OneWeb.
The London start-up had been trying to build a network of spacecraft to deliver the broadband connection.

04.Recently,which country does imposes visa restrictions on Chinese officials over Hong Kong security law?
A.US
B.UK
C.CHINA
D.JAPAN

Answer:-A
Explanation:
US Secretary of State Mike Pompeo has said that Washington is imposing visa restrictions on Chinese Communist Party officials believed to be responsible for undermining freedoms in Hong Kong.

05.Which Two country will be hosting “FIFA WOMAN WORLD CUP-2023”?
A. Australia,New Zealand
B. Japan,China
C. Russia,England
D. Thailand,Philippines

Ans ..A
Explanation:This will be the first World Cup hosted across two of football’s continental confederations (Australia are in the Asia confederation, while New Zealand are part of Oceania). Chris Nikou, president of Football Federation Australia (FFA) said the forthcoming competition will be “ground-breaking”.

06. Recently, A famous European Athletics president who Died at the age of 74.what is the name of the president?
A. Svein Arne Hansen
B. Serena Williams
C. Michael Jordan
D. Steffi Graf

Answer A

Explanation:European Athletics president Svein Arne Hansen has died at the age of 74. Norwegian Hansen, first elected president in 2015, died in Oslo on Saturday after failing to recover from a stroke he suffered in March.

07.Recently,Which Organization has been launched battery swapping facility for electric vehicle?
A. Indian Oil.
B. Bharat oil
C. Hindustan oil
D. Essar Oil & Shell.

Answer.. A

Explanation:
India’s top oil firm IOC on Friday launched a battery swapping facility for electric vehicles (EVs) at its petrol pumps, offering to replace discharged batteries with fully charged ones in just a couple of minutes.

08. Recently, When does The “INDIAN FOOTBALL DOMESTIC SESSION” will begin?
A. August 1
B. September 1
C. October 1
D. December 1

Answer ..A
Explanation:As The AIFF said it has got clearance from the world body FIFA to hold the season from August 1, 2020 to May 31, 2021;  Indian football’s domestic season will begin from August 1 when the transfer window opens, two months later than normal times due to the COVID-19 pandemic.

09.In Recent Days,how many dollars are being wrongly diverted by Donald trump for Border wall?
A. 2.5$ Billion
B. 3.6$ Billion
C. 8$ Billion
D. 10$ Billion

Answer A.

Explanation:A federal appeals court on June 26 ruled against the Trump administration in its transfer of $2.5 billion from military construction projects to build sections of the U.S. border wall with Mexico, ruling it illegally sidestepped Congress, which gets to decide how to use the funds.

10. In Recent Days, How much Loss has been carried over At MSME during COVID-19 Lockdown?
A.1 Trillion
B.1.3 Trillion
C.1.4 Trillion
D.2 trillion

Answer:A

Explanation:–The pandemic and the ensuing lockdown could drive down profits of medium, small and micro enterprises (MSMEs) by as much as ₹1.2 trillion, an alliance of industry leaders and bureaucrats said in a report to the Union government on Saturday.