Current Affairs MCQ 29th June 2020

0
42
current affairs 29th June 2020

Current Affairs for 29th June 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD etc.

1.National Statistics Day observed every on every year on the day of
A.26 June
B.27 june
C.28 june
D.29 june
Answer:D
Explanation:National Statistics Day is observed every year on 29 June since 2019.It has been designated as one of the Special Days to be celebrated at the national level and is celebrated on the birth anniversary of Prof. P C Mahalanobis, on 29th June, in recognition of his invaluable contribution in establishing the National Statistical System.

2.International Day of the Tropics is obeyed on every year on
A.29 june
B.21 june
C.26 june
D.24 june
Answer:A
Explanation:The Tropics are regions of Earth between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn. The tropical locations are typically warm and experience little seasonal change in day-to-day temperature, even though their topography and other factors contribute to climatic variation. In order to raise awareness to specific challenges faced by tropical areas and the far-reaching implications of issues affecting the world’s tropical zone, International Day of Tropics is observed on 29 june every year.

3.When is international MSME day Celebrated
A.26 June
B.27 June
C.28 June
D.29 June
Answer:B
Explanation:The United Nations declared June 27 as International MSME Day; the resolution was made to recognise the valuable contribution made by small businesses towards sustainable development

4.The famous person “Joel Schumacher” died JUNE 22 at 80 of age, to which profession he belonged to?
A: Film Director,Flim maker
B. Artist
C. Athletics
D. Cricketer
Answer:A
Explanation:Joel Schumacher, who has died aged 80 of cancer, took the less travelled path from costume designer to film-maker.

5. In Recent Days,Which of the following Ireland prime minister vows to tackle deep recession?
A.Micheál Martin
B.Denrald Heto
C.Donel Fledro
D.Renol Gorge
Answer:A.
Explanation:Ireland’s parliament picked veteran opposition leader Micheál Martin as Prime Minister on Saturday to head the first coalition uniting the two parties that have battled each other for power since a civil war nearly a century ago.
He pledged to rescue Ireland from the “the fastest-moving recession ever to hit”, brought on by the coronavirus crisis.

6. IIFA-2020, which was postponed due to covid, was planned to be held at
A. Bhopal
B. Indore
C. Jaipur
D. Mumbai
Answer:B
Explanation:In recent month,due regard to the growing concerns around the spread of the COVID-19 virus and keeping the health and safety of IIFA’s fans and the general community at large it was decided to postpone to a later date. It was planned to be held at Indore, Madhya Pradesh.

7.In Recent days,Which of the following country has been denied paying militants to kill US troops?
A.RUSSIA
B.CHINA
C.AFGANISTAN
D.YEMEN
Answer:A
Explanation:Russia has rejected as “baseless” accusations that it offered Taliban-linked militants rewards to kill US and other Nato troops in Afghanistan.

8.In recent few days ago,Which of The Following Country had launched last satellite for its “BeiDou Navigation Satellite System”?
A.CHINA
B.RUSSIA
C.INDONESIA
D.SOUTH KOREA
Answer:A
Explanation:The satellite was launched on Tuesday morning from the Xichang Satellite Launch Centre in southwest China’s Sichuan Province.

China on Tuesday successfully launched the last satellite of its ”BeiDou Navigation Satellite System (BDS)”, touted to be a competitor to the Global Positioning System (GPS) of the US, taking another step to becoming a major space power.

9.In Recent Years,”TOKYO OLYMPIC 2020” Is reschedule By
A. July 23, 2021
B. July 24, 2022
CJuly 30, 2023
D.July 29, 2024

Answer:A
Explanation:The Tokyo Olympics will be held from July 23 to August 8, 2021, almost exactly a year after the Games were to commence this year.

10.How much percent Pre-tax profit been rise according to the NTPC Report in FY19-20?
A.14%
B.10%
C.20%
D.22%
Answer:A
Explanation: The country’s largest power generating company, state-owned NTPC Limited registered a 14.15 per cent increase in profit before tax (PBT) for FY20. The company’s PBT stood at Rs 14,465.92 crore in FY20 against Rs 12,672.52 crore in FY19