Current Affairs MCQ 23rd June 2017

4
168
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 23rd June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 23rd June 2017

1). Free Education For Girls From Nursery To PhD in __________
a) Punjab
b) Assam
c) Tripura
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Punjab Government has announced free education for girls in government schools and colleges from Nursery to Ph.D. This is the major step towards women empowerment by Punjab CM Captain Amarinder Singh

2). __________become the first city in India to use robot to control unruly traffic
a) Chandigarh
b) Indore
c) New Delhi
d) Hyderabad
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The number one clean city of India – Indore has got another milestone to its name. This commercial capital of Madhya Pradesh has reportedly become the first city in India where the robot is being used on an experimental basis to control its ever growing and unruly traffic

3) Hike Messenger launched the new version of the app in collaboration with _______ bank
a) Yes Bank
b) Andhra Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Hike Messenger launched the new version of the app with a completely new interface and the addition of a mobile wallet, in partnership with YES Bank

Current Affairs MCQ 23rd June 2017

4) ________relaxes norms for banks to take over stressed assets of listed companies to recover bad loans
a) SEBI
b) SBI
c) RBI
d) IPPB
e) None of the above

Answer: a) Capital markets regulator, SEBI (Securities Exchange Board of India) relaxed takeover norms for the acquisition of stressed assets of listed companies to help the government and the RBI in their efforts to tackle bad loans.

5) Ayurveda physician ___________Rajesh Kotecha has been appointed as special secretary in Ayush Ministry
a) Vaid
b) Vaidya
c) Ved
d) Vedya
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Ayurveda physician ‘Vaidya’ Rajesh Kotecha has been appointed as special secretary in Ayush Ministry. The Appointments Committee of the Cabinet has approved Kotecha’s appointment for three years on a contract basis, according to an order issued by Department of Personnel and Training (DoPT)

6). _________ was announced the World’s Best Airline 2017
a) Qatar Airways
b) Air India
c) SpiceJet
d) Air Asiana
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Qatar Airways was announced the World’s Best Airline at the SKYTRAX 2017 World Airline Awards. Qatar Airways was voted Best Airline by travelers across the world in the annual passenger survey.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 23rd June 2017 under Current Affairs Category

7). Government asks banks, post offices to deposit scrapped Rs. 500, Rs. 1,000 notes to RBI by _________
a) 20 June
b) 20 July
c) 20 August
d) 22 August
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Government has asked banks to deposit demonetised notes at RBI by the 20th of July

8) The Indian Navy’s first indigenously built floating dock __________ launched
a) FDN-1
b) FDN-2
c) FDN-4
d) FDN-7
e) None of the above

Explanation: (d) The Indian Navy’s first indigenously built floating dock (FDN-2), developed by Larsen & Toubro Ltd. (L&T), was launched at L&T’s shipyard in Kattupalli

9) The world’s first train that operates on a virtual track has been made by _________
a) Russia
b) Japan
c) China
d) Iran
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: China has unveiled the world’s first train that operates on a virtual track using sensor technology instead of metal rails. The new trains are battery powered and are nonpolluting

10) India & _______ have identified key areas to bolster cooperation in the science and technology sector
a) Russia
b) Japan
c) China
d) Iran
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India and Russia have identified key areas to bolster cooperation in the science and technology sector, including space and marine technologies, IT and deep ocean engineering.

 

(Visited 135 time, 1 visit today)
  • Coming in July 2017

  • You are welcome. Do share us among your friends

  • Xyz

    sbi po results kab h?

  • Xyz

    thank you:)