Current Affairs MCQ 28th June 2017

0
174
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 28th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 28th June 2017

1) The proposal for setting up a new airport in Jewar in _________ has been approved by government
a) Haryana
b) Punjab
c) Delhi
d) Uttarakhand
e) Uttar Pradesh

Answer: c)
Explanation: The Government has cleared the proposal for setting up a new airport in Jewar at Greater Noida in Uttar Pradesh. Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju stated that in-principle approval for a greenfield airport at Jewar has been granted to cater to the growing flying requirements of National Capital Region.

2). Group insurance cover for Amarnath pilgrims raised to __________
a) Rs 5 lakh
b) Rs 1 lakh
c) Rs 2 lakh
d) Rs 3 lakh
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The Shri Amarnathji Shrine Board today announced to enhance the group insurance cover for the pilgrims and service providers from existing Rs one lakh to Rs three lakh.

3) Prime Minister Narendra Modi has left for the ________ on his three-nation visit
a) Netherland
b) Portugal
c) Australia
d) US
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi has left for the Netherland in his last leg of the three-nation visit after completing his two-day US tour

 

Current Affairs MCQ 28th June 2017

4) USD 250-million loan for making Indian youth more employable through reskilling approved by _________
a) AIIB
b) World Bank
c) WHO
d) UNESCO
e) None of the above

Answer: b) The World Bank has cleared a USD 250-million loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission

5) _________appointed as the president of India International Centre (IIC)
a) M N Verma
b) N N Vohra
c) M N Vohra
d) K N Verma
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Jammu and Kashmir Governor N N Vohra has been appointed the president of the India International Centre (IIC) – one of the premier cultural institutions in the country.

6). K. Kasturirangan has been appointed as head of the panel on ___________
a) NEP
b) NCERT
c) NUEPA
d) CBSE
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: In Odisha, the most awaited biggest annual festival of Rath Yatra or Chariot Festival at Puri commences today (25th June 2017). This is one of the most celebrated Hindu festivals of the country as well as the whole world.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 28th June 2017 under Current Affairs Category

7). Srinivas Gokulnath from ___________, the first Indian to complete the Solo Race Across America (RAAM)
a) Maharashtra
b) Haryana
c) Delhi
d) Punjab
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Srinivas Gokulnath from Maharashtra created history by becoming the first Indian to complete the 4,941-km Race Across America (RAAM) in solo category

8) _________ won Team Bronze in 25 meter Rapid Fire Pistol Men Junior Shooting World Championship
a) India
b) Pakistan
c) China
d) Japan
e) None of the above

Explanation: (a) India won Team Bronze in 25 meter Rapid Fire Pistol Men Junior Shooting World Championship. India added a Bronze medal on day three of the International Shooting Sport Federation Junior World Championship Rifle/Pistol,

9) _______has become the first Indian movie to earn Rs2,000 crore worldwide
a) Dangal
b) Tubelight
c) Baahubali
d) Sultan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Aamir Khan starrer Dangal has become the first Indian movie to earn Rs2,000 crore worldwide. Recently, Dangal also created the record of being the fifth highest-grossing non-English film ever.

10) _________became the team to score the most 300-plus totals in One Day International (ODI) Cricket
a) India
b) Pakistan
c) Australia
d) South Africa
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India became the team to score the most 300-plus totals in One Day International (ODI) Cricket. India did so when they scored a total of 310 for the loss of five wickets in the second ODI against West Indies.

 

(Visited 86 time, 1 visit today)